EU-dokumentum a globalizálók és a lokalizálók konfliktusáról

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az EU Institute for Security Studies (Biztonsági tanulmányok intézete) a múlt év őszén kiadott egy tanulmányt „What ambitions for European defence in 2020?” (Milyen legyen az európai védelmi politika 2020-ban?) címmel, amely, mint a dokumentumból látszik, a Lisszabon Szerződés ratifikációját már biztosra vette, és szinte nyílt imperializmussal fenyeget.
A kötet legtanulságosabb tanulmánya Tomas Ries tollából származik, aki a Svéd Nemzetközi Ügyek Intézetének az igazgatója. Cikke az utóbbi évtizedek biztonságpolitikai fejleményeiből von le következtetéseket. Hat csoportra ossza fel a világot, egy hierarchikus rend szerint. Jellemzően ennek az élén a TNC (Transnational Corporations), azaz a multik állnak, akik a szerző szerint a világ népességének 0,5%-át adják, mialatt legalul a PMC, azaz Premodern Societies állnak, a világ népességének 65%-ával, akikkel a szerző nem is foglalkozik, mert ezek úgyis kénytelenek lesznek követni (azaz elszenvedni) a hierarchia csúcsán lévők politikáját. Ott a TNC után a PMC (Postmodern Community) országok állnak, azaz a Nyugat, a világ népességének 15%-ával.
A szerző az EU szerepének lehetőségeit firtatja az elkövetkezendő tíz évben. Természetesen a TNC és a PMC, azaz a multik és a Nyugat között való megegyezés híve. „A multiknak szüksége van az államra (értsd USA és EU), az államnak pedig rájuk”, állapítja meg. Őket követik az RTS (Rapid Transition Societies) azaz a Gyorsan Fejlődő Országok, Kína India és Brazília. A szerző velük szemben is optimista, mert ők belátják a globalizáció előnyeit és főleg betartják annak szabályait.
Utánuk az SMS (Struggling Modern States) azaz a Törekvő Modern Államok következnek, amelyek főleg az arab országokból tevődnek össze. Érdekes, hogy Ries velük szemben megértő, és nem az iszlám veszélyeiről vizionál. Nekik segíteni kell, és akkor követni fogják a Nyugatot, vallja optimistán.
Problémákat főleg a következő csoport okozhat: AMS (Alienated Modern States) azaz az Elidegenedett Modern Államok: Észak Korea, Burma, Irán és Oroszország. Az utóbbit a szerző ugyan kérdőjellel látja el, de további gondolatmenetéből egyértelmű, hogy leginkább ez okoz neki gondot. Ezek az államok a lokalizációt választották a globalizáció helyett, amelyet az EU a szerző szerint nem fogadhat el, mert akkor 2020-ra egy multipoláris, egymással hadakozó világ következik be. „Hogy visszafordítsuk őket, vagy hogy a globalizáció ellenes kihívást általuk kezelni tudjuk, kemény hatalmi politikára van szükség.” Sőt, az is lehet, hogy „direkt katonai konfrontációra” lesz szükség, állapítja meg Tomas Ries.
Hazánk tehát egy sikeres „rendszerváltás” esetén rendkívüli ellenállásba ütközhet, ami ellen már ma fel kellene venni a harcot, főleg kulturális offenzívák formájában.
Vajta Dénes
Nemzeti InternetFigyelő

2 thoughts on “EU-dokumentum a globalizálók és a lokalizálók konfliktusáról

 1. Ön írja:
  „Hat csoportra ossza fel a világot, egy hierarchikus rend szerint.”
  Én írom:
  Helyesírésból és nyelvtanból elégtelen. Válasszon más foglalkozást.

  1. Kedves Bubó a négyzeten!
   Igen, hibáztam, mert siettem és átolvasás nélkül továbbítottam a cikket. De Ön igen csak szigorú! Ön egy sorban két hibát is elkövet.
   Vajta Dénes

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük