KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Haiti – a jövő elkezdődött?

Irányított földrengés, katonai megszállás a segítség leple alatt, a szerencsétlen ország tartós megszállása és hosszú távú kifosztása látszik kirajzolódni egyre világosabban. Így járnak a jövőben a gyengék?

Haiti már régen a karib régió legszegényebb országa. 2004-ben, amikor az előző elnök, Jean Bertrand Aristide egy szerény minimálbértörvényt akart teremteni, amerikai puccsal eltávolították a hatalomból. A szörnyű földrengés furcsa módon röviddel a koppenhágai klímacsúcs után következett be, ahol a gazdag országok a szegény országok legelemibb jogaira sem voltak tekintettel. Még furcsább, hogy néhány nappal a földrengés előtt a környéken tartózkodó US-erők már egy nagyobb katasztrófával számoltak. Nem igazolt hírek szerint ők idézték elő a mesterségesen földrengést.
Mindenesetre az amerikai katonaság nagyszámú megjelenése Haitin – szám szerint jelenleg kb. 16 ezer – még szövetséges országok kritikáját is felébresztette. A katonaság nagy része ugyanis speciális harci egységekből, s nem katasztrófákban segélyt nyújtó egységekből áll. A francia kormány egyik képviselője, Alain Joyandet, egy rádió interjúban ki is jelentette, hogy tisztázni kell az USA szerepét Haiti-ben, mert „Haiti megsegítéséről van szó, s nem az elfoglalásáról”. Az olasz katasztrófaügyi miniszter, Guidi Bertolaso, aki személyesen is elment Haitibe így nyilatkozott az ottani amerikai erőkről: „valóban egy hatékony erőfitogtatás, de semmi köze a valós problémákhoz. Nem ismerik a régiót és nem állnak kapcsolatban nemzetközi szervezetekkel és segély csoportokkal”. Fidel Castro és más US-kritikus dél-amerikai kormányfők, mint Daniel Ortega és Hugo Chavez természetesen még kritikusabban nyilatkoztak. Stratégiai szakértők szerint Washington éppen ezeket az államokat akarja destabilizálni jelenlétével Haiti-ben. Haiti nagy, de még feltáratlan olajkészletekkel is rendelkezik, ami az USA számára nem kevésbé fontos.
A lakosság jelentős részét tömörítő főváros, Port aus Prince, csaknem egészében romokban hever és a járvány veszélye egyre nő. A kormány érthető okokból  igyekszik a főváros lakosságát vidékre költöztetni, de az emberek nemigen követik a tanácsot, mert jobban bíznak a segélyhez és valamilyen munkához jutásban a fővárosban. A tragédia után olyan elhamarkodott lépésekre is sor került, mint az árva gyerekek illegális adopciója, amit az UNICEF igyekszik megakadályozni, azzal a tervvel, hogy a gyerekek inkább közeli rokonokhoz kerüljenek.
A legszomorúbb az egész tragédia körül az, hogy nemcsak az amerikai kormány, de az ENSZ sem reagált az őket ért bírálatokra. A jelenleg hét milliárdos létszám felé közeledő emberiség továbbra is gyors ütemben nő, csak a fő gazdasági hatalommal rendelkező Nyugat lélekszáma stagnál, illetve csökken. Az ebből eredő feszültség növekedése tehát be van programozva.
Vajta Dénes

Nemzeti InternetFigyelő

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük