KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Emlékezzünk! – Mádéfalva 1764. január 7.

260 éve annak, hogy az osztrák katonaság a Madéfalván egybegyűlt, a határőrsorozás ellen tiltakozó csíki és háromszéki székelyeket lemészárolta. Az esemény a történelemkönyvekbe, mint mádéfalvi veszedelem vonult be. Az uralkodót Mária Teréziának hívták, független Magyarország pedig nem létezett. Tavaly erről a Habsburgról kapta „új” nevét a Budaörsi úton található Petőfi Sándor laktanya, amelyet Szalay-Bobrovnyiczky Kristóf honvédelmi miniszter „keresztelt” át.

Böjte Péter elbeszélésében így emlékezik meg a történetekről:

 A tragikus esemény nyomán több ezer székely menekült Moldvába, Bukovinába. Böjte Péter elbeszélésében így emlékezik meg a történetekről:

„Mária Terézia azt akarta, hogy a székelyek álljanak az osztrák élire, menjenek a határokra s álljanak őrséget, mert erőst jó katonák vótak. De azok nem vállolták! Azok nem. Inkább abba a nagy hidegbe béhuzakodtak a szalonkai erdőbe.

Egy reggel a Bukov katanái rejamentek a falukra s az asszonyokat s a kicsi gyermekeket kihajtották az emberek után. Hogy futtak azok szegények, s hogy sírtak!

Amikor az öregebbek s a kicsikék, akik gyengébbecskék vótak, kezdtek posztulni, akkor ők mind béhuzakodtak Madéfalvára. Az eppe Vízkereszt előtt való nap vót. Januárnak hetedikjén virradatkor, a katanaság rejik ment. ágyúkval mind esszelövöldözték a falut. Aki futott, kardokval mind levágták. átkozottak legyenek még haló porikban es!”

Emlékezzünk tehát a történelmi tényekre, de ne feledjük feltenni közben azt a kérdést sem, hogy vajon miért zajlik ma Magyarországon egyfajta habsburgosítás.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük