KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Drágult az olaj, gyengült a forint – máris érezni a háború gazdasági hatásait

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Drágult az olaj, erősödött a dollár, gyengült a forint a hétvégén a palesztin Hamász szervezet és Izrael között kitört háború miatt, de a konfliktus hatására kirajzolódó felpattanások egyelőre nem tudták átrajzolni a hosszabb piaci hullámokat – írja a Világgazdaság. Kivételt ez alól az izraeli sékel, amely félévtizedes mélypontra süllyedt.

Nem véletlen, hogy az izraeli jegybank már bejelentette, hogy megtámasztja az árfolyamot, egyúttal likviditást biztosít, s a nyílt piaci intervenció során 30 milliárd dollárnyi tartalékot égetnek el, amit még 15 milliárd dollár értékben swapokkal is kiegészítenek. A Bank of Israel a megalapítása óta először ad el dollárt a piacon.

Drágul az olaj

A Hamász Izrael elleni támadása nyomán az olaj hordónkénti ára hétvégén 89 dollárnál is járt. A globális benchmarknak számító Brent nyersolaj határidős jegyzése 4 százalékkal, hordónként 87,97 dollárra emelkedett, míg az amerikai piacon irányadó West Texas Intermediate nyersolaj határidős jegyzése 4,3 százalékkal, hordónként 86,36 dollárra emelkedett hétfőn Ázsiában.

Nagyon elenyésző az olajtermelés ebben a régióban, de a piac reflexszerűen árazza a konfliktus eszkalációjának lehetőségét

– mondta Kelvin Yew, az Ocean Leonid Investments árukereskedelmi cég vezető olajkereskedője.

Az olajpiac többek közt azt a kockázatot árazza, hogy a Hamászt támogató Irán elleni szankciók feloldását megakadályozza az Egyesült Államok. Emellett a konfliktus megnehezítheti a Biden-adminisztráció törekvését, hogy Izrael és Szaúd-Arábia viszonyát normalizálja, s a királyságot az olajtermelés növelésére késztesse.

Ugyanakkor a háborús olajáremelkedés nem tudta kompenzálni a piac kifáradásának hatását – mutat rá a Világgazdaság cikke.

Az elmúlt hetekben ugyanis a 100 dolláros olajárprognózisok hatására a rövid távú szállításra szánt olaj ára nagyobb mértékben emelkedett, mint a távolabbi határidőké, ez pedig előre hozott vásárlásokat jelzett, s ennek nyomán a vételi erő gyengült. A háborút megelőző héten a nyersolaj ára 11 százalékot esett.

Ez is érdekelheti:  Szerb elnök: Óriási külföldi nyomás nehezedik Belgrádra

Zavar a techcégeknél

Az Izraelben működő technológiai vállalatok várhatóan megerősítik a biztonságot, mivel fennakadások lehetnek – mondták befektetők és elemzők. A csúcstechnológiás iparágak néhány évtizede a leggyorsabban növekvő ágazatok Izraelben, s kulcsfontosságúak a gazdasági növekedés szempontjából. Az izraeli GDP 20 százalékát és a munkahelyek 14 százalékát képviselik.

Óriási a zavar a szokásos üzletmenetben – mondta Jack Ablin, a Cresset Wealth Advisors befektetési igazgatója, hozzátéve: ha a konfliktus kiterjed, akkor számítani kell rá, hogy a technológiai cégek munkatársait is behívják tartalékosként katonai szolgálatra.

Az izraeli részvények és kötvények árfolyama csökkent, és sok üzlet bezárt vasárnap.

A csipgyártó Intel, Izrael legnagyobb magánmunkaadója és exportőre vasárnap közölte: a vállalat szoros figyelemmel kíséri az izraeli helyzetet, s lépéseket tesz dolgozóinak védelme és támogatása érdekében.

Az Nvidia lemondta a jövő hétre Tel-Avivba tervezett mesterségesintelligencia-csúcstalálkozót.

Az izraeli technológiai szektor idén már eleve is lassulással nézett szembe, amit a belpolitikai konfliktusok csak súlyosbítottak. Ugyanakkor ágazati elemzők úgy vélik, a mostani háborút megelőző hírszerzési hibák felgyorsíthatják a mesterségesintelligencia-befektetéseket Izraelben.

Gyengülő forint

A magyar fizetőeszköz is megérezte a háború hatását. A múlt hét második felében a forint még az erős oldali támaszokat tesztelte az euró ellenében, 385 és 386 között, hétfőn reggel azonban a sáv padlójáról a plafonig pattant az euró–forint. A 388 fölé emelkedő kurzus már a 389-nél feszülő ellenállást is kóstolgatta – írja a Világgazdaság.

Magyar Nemzet

Kiemelt kép: Illusztráció (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük