KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Diplomáciai botrány – hamis vádakkal állt bele Magyarországba az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Egy svédországi esetet kevert össze hazánkkal Linda Thomas-Greenfield, a magyar diplomácia hiába kért helyesbítési lehetőséget az ENSZ-tanácskozáson. A magyar külügy szerint „egészen felháborító, hogy az ENSZ nyújtotta széles nyilvánosság előtt alaptalan és hamis állításokat tett az Egyesült Államok nagykövete Magyarországról”.

Múlt hét végén a New York-i ENSZ-székházban magas szintű ülést tartottak az antiszemitizmus elleni globális erőfeszítésekről. Házigazdaként az ülésen felszólalt Linda Thomas-Greenfield is, az Egyesült Államok nagykövete, aki már a beszéde elején Magyarországra irányította a teljes hallgatóság figyelmét azzal, hogy állítása szerint

amíg Ukrajnában zsinagógákat és orosz rakétacsapás, addig Magyarországon Holokauszt-emlékművet rongálnak vandálok

– idézte fel az Index.

A lap felidézte, a nagykövet beszédében Magyarország arra volt példa, hogy „az antiszemitizmus szerte a világon elterjedt és növekszik”. Linda Thomas-Greenfield szerint ez a gyűlölet ismét fenyegeti a zsidó emberek biztonságát és az összetartozás érzését, amelyet megérdemelnek. Az ENSZ-nagykövet az ülésen megjegyezte, hogy „ezt a gyűlöletet nemcsak a szélsőséges csoportok szítják, hanem a mainstream politikai vezetők, népszerű hírességek és hatalmi pozícióban lévő emberek is”.

Nem kapott felszólalási lehetőséget a magyar delegáció

A cikkből kiderült, hogy az ülésen a magyar delegáció is részt vett, az amerikai házigazda azonban nem adott felszólalási lehetőséget, így a magyar nagykövetnek az ülést követően személyesen kellett eljárni az alaptalan állítások miatt.

Áthúzták a Magyarországra vonatkozó részt

A magyar diplomatáknak a megkeresést követően az amerikai képviselet zárt ajtók mögött elismerte, hogy hibáztak: az incidens valójában Svédországban történt, ahol Raoul Wallenberg szobrát rongálták meg.

A magyar nagykövetség ezután nyilvánosság előtti korrekciót kért az Amerikai Egyesült Államok képviseletétől, amire azonban az amerikaiak eddig nem voltak hajlandók. Sőt, az Index birtokába jutott dokumentum szerint az amerikai diplomácia a maga részéről lezártnak tekinti az ügyet:

a beszéd leiratában egész egyszerűen áthúzták a Magyarországra vonatkozó részt.

KKM-értesülés: az amerikai nagykövet beszédírója téveszthetett

Paczolay Máté, a Külgazdasági és Külügyminisztérium szóvivője a lap megkeresésére azt nyilatkozta, felháborítónak tartja a történteket. Mint fogalmazott: „Egészen felháborító, hogy az ENSZ nyújtotta széles nyilvánosság előtt alaptalan és hamis állításokat tett az Egyesült Államok nagykövete Magyarországról. Mivel a magyar delegációnak nem biztosítottak felszólalási lehetőséget az amerikai házigazdák, így csak az ülést követően tudtunk panasszal élni. Az ügy jelenleg ott tart, hogy zárt ajtók mögött az amerikai fél elismerte, hogy hibázott, de ezen túlmenően nem adtak ki sem tisztázó, sem bocsánatkérő nyilatkozatot, ami egy ilyen szituációban minimum elvárás a diplomáciában. Ami még megdöbbentőbb, hogy miután nyilvánvalóan kezdett kellemetlenné válni az ügy, a beszéd hivatalos leiratában nemes egyszerűséggel áthúzták a Magyarországra vonatkozó részt, ezzel kezelve a helyzetet.”

Paczolay hozzátette, a magyar külügyi vezetés értesülései szerint valószínű, hogy az amerikai nagykövet beszédírója tévesztett: „amennyiben tényleg csak egy felkészületlenségből fakadó hibáról van szó, és nem szándékos csúsztatásról, úgy érthetetlen, hogy a képviselet miért nem ad ki nyilatkozatot a helyzet rendezése érdekében”.

A sajtófőnök szerint az egész esemény komolyan vehetőségét megkérdőjelezi, hogy egy antiszemitizmussal foglalkozó kiemelt jelentőségű ülésen minden körültekintést nélkülözve valótlanságokat lehet állítani egy országról a teljes diplomáciai kar jelenlétében mindenféle következmény nélkül.

Ez is érdekelheti:  Rasszizmus ellen rasszizmussal: óriási a botrány Németországban a magyar meccs után

Paczolay Máté hangsúlyozta:

„Magyarországon zéró tolerancia van az antiszemitizmussal szemben, és minden magát nyíltan zsidónak valló személy biztonságban érezheti magát az országban, ellentétben egyes nyugat-európai nagyvárosokkal”

– olvasható az Indexen.

Mandiner

Kiemelt képen: Linda Thomas-Greenfield / ALFREDO ZUNIGA / AFP

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük