KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

CNN: Washington rendreutasította Kijevet a rakétaincidens miatt

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Joe Biden amerikai elnök nem beszélt ukrán kollégájával, Volodimir Zelenszkijjel a lengyelországi rakétaincidensről – jelentette csütörtökön a CNN több névtelen forrásra hivatkozva. Ehelyett nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan telefonált Zelenszkij irodájába, és felszólította az ukrán tisztviselőket, hogy “óvatosabban lépjenek”, miután Kijev azzal vádolta Moszkvát, hogy csapást mértek Przewodow falura és megöltek két civilt.

Biden és külügyminisztere, Antony Blinken az indonéziai Balin tartózkodott a G20-ak csúcstalálkozóján, amikor a CNN szerint tanácsadói az éjszaka közepén felébresztették a rakétaincidens hírével.

Az amerikai elnök helyi idő szerint hajnali fél hatkor már telefonon beszélt lengyel kollégájával, Andrzej Dudával, Blinken és Sullivan később csatlakozott a híváshoz. A Lengyelországból érkező információk és az amerikai “műholdas hírszerzés” között – írta a CNN – világossá vált, hogy a rakétát “úgy tűnik, Ukrajna indította”.

Zelenszkij azonban ekkor már megvádolta Oroszországot és a NATO elleni támadásnak minősítette azt és választ követelt. Sullivan ezután “gyorsan felhívta Zelenszkij irodáját”, és “felszólította a tisztviselőket, hogy óvatosabban bánjanak azzal, ahogyan az incidensről beszélnek” – a hívást ismerő források szerint.

Bár az AP hírügynökség egy névtelenül nyilatkozó amerikai tisztviselőt idézett, aki szerint a rakéta orosz volt – amit az AP később visszavont -, Biden maga állította, hogy nem az volt. A Pentagon szóvivője, Patrick Ryder tábornok szintén azt mondta újságíróknak, hogy az amerikai hadseregnek nincs olyan információja, amely alátámasztaná Kijev állításait.

Mark Milley tábornok, aki a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke, eközben felhívta lengyelországi és ukrajnai kollégáit, és megpróbálta elérni az orosz vezérkari főnököt, Valerij Geraszimov tábornokot is, de “ők ketten kedd este nem beszéltek”.

Egy másik hívás, amely szintén nem történt meg, Biden és Zelenszkij között lett volna, az ukrán vezető többszöri kérése ellenére, az ügyet ismerő forrás szerint. Biden beszélt Dudával, Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral és a G20-ak vezetőivel, de “szerda délutánig még mindig nem beszélt közvetlenül Zelenszkijjel” – állította a CNN.

Ez is érdekelheti:  Oroszország döntött, leállítja a benzinexportot

A przewodowi incidens “némi repedést okozott a Nyugat és Ukrajna szövetségében” – írja a csatorna. A lengyel tisztviselők “frusztráltnak” nevezték, hogy Zelenszkij továbbra is kitartott amellett, hogy a rakéta nem ukrán, még azután is, hogy Varsó és Washington nyilvánosan másként nyilatkozott.

Csak csütörtökön – a CNN-sztori megjelenése után – vonta vissza a szavait Zelenszkij, amikor azt mondta, hogy “nem tudja 100 százalékosan”, mi is történt valójában.

Orosz Hírek

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük