KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Bulgária november 1-től súlyosan megemeli a gáztranzit árát Magyarország és Szerbia részére

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A Russia Today német nyelvű oldalán jelent meg Marinko Učur független újságíró, publicista elemzése arról az európai szerződésekkel több pontokon is összeférhetetlen lépésről, amit a pillanatnyi bolgár kormány tett meg Magyarországgal és Szerbiával szemben.

Többen is abban a tévedésben vannak még Magyarországon is, hogy az orosz Gazprom emeli az árakat, azonban ez egyáltalán nem így van. Marinko Učur felhívja a figyelmet arra, hogy Bulgária, mint tranzitország, hirtelen és előzetes értesítés nélkül vezette be az orosz gáz 100 köbméterenkénti 10 eurós felárát. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szerb és magyar fogyasztóknak a korábbinál 10-20 százalékkal magasabb gázárat kell fizetniük. Belgrád és Budapest már jelezte nemtetszését és aggodalmát, és magyarázatot várnak Szófiától. A szerző emlékeztet arra is, hogy Szerbia és Magyarország, mint két szomszédos ország, hosszútávú szerződésekben állapodott meg az orosz partnerekkel, valamint Bulgáriával, mint tranzitországgal a gázellátásról, ami a Nyugatnak nem tetszik, hiszen így Magyarország és Szerbia is viszonylagos függetlenséget és biztonságot élvezhetett az energiaellátásnak ezen a területén. Közben pedig Belgrád és Budapest folyamatos nyomás alatt áll a brüsszeli EU Bizottság részéről, hogy csatlakozzon az oroszellenes szankciókhoz és az oroszokról mint „rosszfiúkról” szóló általános narratívához.

Más a helyzet Szerbiával, amely ugyan keményen igyekszik ellenállni az EU zsarolásával szemben, ugyanakkor mivel teljes mellszélességgel az EU-ba igyekszik, bizony a vele szemben támasztott követelmények miatt sarokba van szorítva.

Meg kell jegyeznünk, hogy a liberális bolgár kormányzat ezzel a lépéssel gyakorlatilag megsarcolja a két állam gazdasági és a lakossági felhasználóit egyaránt. Hazánk esetében az elsődleges cél mindenképpen a gazdasági teljesítőképesség csorbítása lehet, hiszen Magyarországra az elmúlt években olyan nagy arányú külföldi befektetések érkeztek, amelyek éppen azért telepedtek le itt, mert az energiaellátás területén is kedvező gazdasági környezetet találtak. Arról se feledkezzünk meg, hogy nagy német ipari cégek is termelési kapacitásuk jelentős részét Magyarországra helyezték vagy éppen helyezik át.

Ez is érdekelheti:  Most a finn miniszterelnök ment neki Orbán Viktornak

Mint ahogyan itt a Nemzeti InternetFigyelőn is megjegyeztük több alkalommal, úgy a cikk szerzője is utal arra, hogy Belgrádban úgy vélik, Bulgária ezt a lépését külső nyomásra tette, ugyanis egyszerűen semmi más értelmes magyarázat nincs a végtelenül barátságtalan és szerződésszegő lépésre.

Ezáltal mind Magyarországnak, mind Szerbiának 10-20 százalékkal többet kell majd fizetnie a gázért úgy, hogy azzal a bolgár költségvetést finanszírozzák. Természetesen más politikai megfontolás is állhat és valószínűleg áll is a döntés mögött, amelyet minden bizonnyal az Egyesült Államok és az Európai Unió fundált ki, hogy ezzel is gyengítsék Magyarországon Orbán Viktor, Szerbiában pedig Alexander Vucic helyzetét.

Azt azonban mindenképpen ki kell emelnünk, hogy Bulgária megsértette az Energiaközösséget létrehozó szerződést, miközben azt maga az Európai Bizottság felügyeli. Tehát az Európai Bizottságnak mindenképpen reagálni kellene a bolgár kormány törvénysértő lépésére. Azonban mi magyarok, az EB-vel kapcsolatban ne legyünk túl bizakodóak, hiszen a Magyarországnak járó jogos pénzeket is visszatartják, mert egész egyszerűen így próbálják gyengíteni Orbán Viktor kormányát – szerződésszegő és aljas módon – Ursula von der Leyenék. Tehát nem valószínű, hogy hatályon kívül helyeznék a bolgárok gáztranzit áremelésre vonatkozó döntését. Tehát, amennyiben ezt nem teszik meg, akkor ismételten bebizonyosodik, amiről korábban már többször is beszélt számos hazai kormányképviselő, vagyis az EU a saját jogszabályait rendre és tudatosan hágja át, vagy meg – ahogy tetszik…

De nézzük mivel is indokolták a bolgárok az áremelést.

Nikolaj Denkov bolgár miniszterelnök rendkívül cinikus magyarázata szerint

a cél „nem a gáz árának emelése Szerbia és Magyarország számára, hanem a Gazprom profitjának csökkentése” és „Bulgáriának joga van adót kivetni az orosz gáz importjára és tranzitjára.”

Ezzel szemben Siniša Mali szerb pénzügyminiszter és Szijjártó Péter magyar külügyminiszter közös nyilatkozatában az áll:

„Ez az új bolgár jogszabály veszélyezteti Magyarország és Szerbia biztonságos gázellátását, és aláássa az európai szolidaritást, valamint az Európai Unió tagállamának (Magyarország) és a tagjelölt országnak (Szerbia) az energiabiztonságát”.

Akárcsak mi itt a NIF szerkesztői és szerzői, úgy a szerb újságíró is úgy látja, hogy egyelőre nincs jele annak, hogy Bulgária lemondana az új adókról, vagy hogy az Európai Bizottság megakadályozná, hogy Bulgária, mint uniós tagállam ilyen módon semmibe vegye a nemzetközi egyezményeket. Az azonban biztos, hogy a szerb és magyar gázfogyasztók egyelőre jelentősen magasabb árat lesznek kénytelenek fizetni a gázért.

Ez is érdekelheti:  Lengyel demokrácia: Letartóztattak egy gazdát, aki arra kérte Putyint, hogy tegyen rendet Európában

Marinko Učur elemző írása egyébként ide kattintva olvasható az RT német nyelvű oldalán – elvileg. Azonban az Európai Unióban féltve őrzött demokrácia és szólásszabadság, valamint a szabad információszabadsághoz való jog elve alapján – amire az EU vezetői rendszeresen oly előszeretettel hivatkoznak – ezt a portált az EU a tagállamaiban elérhetetlenné tette.

Szépe Áron

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen: Bulgária, Szerbia és Magyarország délkelet-európai országok mellett a politikai világtérképen / Fotó: Gettyimages.ru © Keith Binns

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

2 thoughts on “Bulgária november 1-től súlyosan megemeli a gáztranzit árát Magyarország és Szerbia részére

  1. Kölcsönösségi alapon a BULGÁR kamionok kerüljék ki ezt a két országot, menjenek Ursulához Brüsszelbe az Ukrán – Lemgyel útvonalon !
    Egy olyan gazdag? ország, mint Bulgária, igazán megfizetheti ezt a kis kitérőt !

  2. A teljes bolgár-EU forgalom Szerbián és Magyarországon megy át. Ezen kívül a Schengeni övezetbe is csak a mi hozzájárulásunkkal kerülhetnek be. Ha a kormány mégis tűri a szemétkedésüket, akkor gyenge.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük