KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Brutális támadás Csecsenföldön

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Egy orosz újságírót és egy ügyvédet támadtak meg brutálisan ismeretlenek az ország déli részén fekvő Csecsen Köztársaságban, ami felháborodást váltott ki a sajtó és a hivatalos szervek körében. Az újságíró és az ügyvéd egy nagy horderejű büntetőperre készült Groznijban.

A támadás Elena Milashina, az emberi jogi kérdésekről Csecsenföldön tudósító veterán tudósító és társa, Alekszandr Nemov védőügyvéd ellen kedd reggel történt. A jelentések szerint taxijukat akkor állították meg, amikor a repülőtérről a régió fővárosába tartottak.

A támadók rátámadtak Milashinára, leborotválták a fejét, és zöld fertőtlenítő festékkel öntötték le – az interneten keringő képek tanúsága szerint. Állítólag eltörték a nő néhány ujját is. Nemov is súlyosan megsérült.

Mansur Soltáev csecsen emberi jogi ombudsman elmondta, hogy elkísérte azt a mentőautót, amely az áldozatokat az észak-oszétiai Beszlan városába szállította. Tatyjana Moszkalkova, Szoltáev orosz szövetségi kollégája elmondta, hogy Milasina kérte, hogy szállítsák át a szomszédos régióba, mert attól tartott, hogy nincs biztonságban Csecsenföldön. A tisztviselő több bűnüldöző szervet is felkért a bűncselekmény kivizsgálására.

Az Orosz Újságírók Szövetsége az incidensre való gyors reagálásra szólított fel. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője „nagyon súlyosnak” minősítette az esetet, és azt mondta, hogy az a „leghatározottabb intézkedéseket” várja el a történtek miatt. Számos médiaszakember és magas rangú tisztviselő elítélte a támadást.

Embereket, újságírókat, aktivistákat bántalmazni felháborító és elfogadhatatlan, függetlenül attól, hogy az áldozatok milyen politikai nézeteket vallanak” – mondta Evgeny Popov képviselő, aki az orosz parlament alsóházának, az Állami Dumának a tájékoztatáspolitikai bizottságában dolgozik.

Arra utalt, hogy Milasina hosszú ideig a Novaja Gazeta című, mára megszűnt, liberális szellemiségű újság munkatársa volt. Azért látogatott Csecsenföldre, hogy részt vegyen Zarema Muszajeva – Szaidi Jangulbajev nyugalmazott szövetségi bíró felesége – ellentmondásos perének utolsó tárgyalásán. A család több tagja a régió vezetőjének, Ramzan Kadirovnak a kemény kritikusa.

Kedden egy grozniji kerületi bíróság bűnösnek találta Musajevát egy rendőr megtámadásában és csalásban, ezért öt év és hat hónap börtönbüntetésre ítélte. Az erőszakos bűncselekmény, amellyel megvádolták, 2022 januárjában történt, amikor csecsen rendőrök letartóztatták a lakásában. Jangulbajevék támogatói, emberrablásnak bélyegezték az esetet.

Tavaly Kadirov a média egyes képviselőit „a terrorizmus felbujtóinak” nevezte. Ezek közé tartoztak a Novaja Gazeta és konkrétan Milashina munkatársai is. A csecsen vezető megjegyzéseit követően a biztonsága miatt aggódva ideiglenesen elhagyta Oroszországot.

Az újságot ugyanezen év januárjában külföldi érdrkrk kiszolgálójának nyilvánították, majd néhány hónappal később elvesztette nyomdai engedélyét, azonban jelenleg hírportálként működik, amelynek Milashina is dolgozik.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen: Elena Milasina egy grozniji kórházban. / Fotó: © Sergey Babinets / Crew Against Torture / AFP

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: