KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Brüsszelben ünnepelték a magyar LMBTQ-mesekönyvet

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Malin Björk és Gwendoline Delbos-Corfield baloldali képviselők közreműködésével az Európai Parlamentben is bemutatták a Meseország mindenkié című első magyarországi LMBTQ-mesekönyvet, annak apropóján, hogy a kötetet immár a tizedik európai nyelvre fordították le. A brüsszeli eseményen a mesekönyvet kiadó Labrisz Leszbikus Egyesület képviseletében Rédai Dorottya, valamint Nagy M. Boldizsár szerkesztő, Tompa Andrea és Horváth Rebeka írók vettek részt, a kötet bemutatása mellett pedig a Magyarországon élő szexuális kisebbségek helyzete is szóba került.

A visszajelzések szerint a Magyarországon botrányokat okozó kiadványnak nagy sikere volt Brüsszelben.

A kötetet méltatva – amelyet az LMBTQ-ellenállás szimbólumának könyveltek el – a svéd Baloldali Párt képviselője, Malin Björk kijelentette: ez a mesekönyv – amelyet jelenleg éppen a lányának olvas – minden szülő álma. Az új Sargentiniként emlegetett, hazánkról jelentést készítő Gwendoline Delbos-Corfield Twitter-bejegyzésében pedig úgy fogalmazott, hogy a Meseország mindenkié mindent reprezentál, amitől a Fidesz fél: egy befogadó társadalmat, ahol a gyerekek és a felnőttek kivirágozhatnak, függetlenül attól, hogy kik ők.

A zöldpárti EP-képviselő ugyanakkor kiemelte azt is, hogy a könyvbemutató egy jó alkalom arra, hogy emlékeztessen: még ha sikerül is megakadályozniuk a Fidesz uniós forrásokhoz jutását, a jogállamisági helyzet annyira riasztó Magyarországon, hogy sokkal többet kell tenni, egyebek mellett a 7-es cikkely szerinti eljárást sem kell feladni. 

Érdemes megjegyezni, hogy Malin Björk és Gwendoline Delbos-Corfield az Európai Parlament Jogi Bel- és Igazságügyi Bizottság delegációjának (LIBE) tagjaként 2021 őszén több napig voltak Magyarországon, igaz, zömében a magyar ellenzék szemszögéből szereztek ismereteket.

Ez is érdekelheti:  Nem kellett sokat várni: Magyar Péter bejelentette, hogy beül az Európai Parlamentbe

A svéd Baloldali Párt képviselője emellett a labriszosokat is jól ismeri, mivel idén szeptemberben az egyesület közreműködésével megszervezett első budapesti leszbikusfelvonuláson, valamint az azt megelőző Európai leszbikuskonferencián – amelynek a CEU adott otthont – szintén részt vett.

Így viszont már nem is olyan meglepő, hogy Labrisz Leszbikus Egyesület LMBTQ-kötete egészen az Európai Parlamentig jutott.

Nem meglepő az sem, hogy akárcsak Gwendoline Delbos-Corfield, a leszbikus politikus is a hazánknak járó uniós pénzek megvonását szorgalmazza. 

A svéd politikus nemrégiben egy felszólalásában azt nehezményezte, hogy a testület vezetői nem tesznek eleget a magyar demokráciáért. Ő viszont megígérte, hogy ki fog állni mindenki mellett, aki a demokráciáért harcol Magyarországon, azt azonban elvárja, hogy az Európai Bizottság is kivegye a részét a munkából, és ne folyósítson támogatást Orbánéknak. Véleménye szerint ugyanis abból a kormány a demokrácia lebontását folytatná.

Elek Nikoletta – Magyar Nemzet

Kiemelt kép: Rédai Dorottya, Nagy M. Boldizsár, Tompa Andrea, Malin Björk, Gwendoline Delbos-Corfield és Horváth Rebeka (Forrás: Labrisz Leszbikus Egyesület/Facebook)

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük