Biden agresszióval, Zelenszkj népirtással vádolta Oroszországot az ENSZ-ben

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Joe Biden amerikai elnök agresszióval, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pedig népirtással vádolta Oroszországot az ENSZ Közgyűlésének ülésszakán, kedden mondott beszédében – számolt róla be a Magyar Békekör tudósítója szerdán.

Biden szerint Oroszország azt hiszi, hogy a világ belefárad a háborúba, ő pedig azt tehet Ukrajnával, amit akar. „Vajon lehetne-e más nemzetek függetlenségét szavatolni, ha megengednénk, hogy Ukrajna megszűnjön létezni” – tette fel a kérdést hallgatóságának az amerikai elnök anélkül, hogy a legcsekélyebb hajlandóságot mutatta volna Moszkva kölcsönös biztonságra vonatkozó igényének teljesítésére, a NATO keleti terjeszkedése helyett.

„Csak Oroszország felelős ezért a háborúért. Csak Oroszország képes azonnal véget vetni ennek a háborúnak. Csak Oroszország áll a béke útjában” – mondta Biden az ENSZ Közgyűlésén. Az amerikai elnök felszólította a világközösséget, hogy továbbra is támogassa Ukrajnát és védje meg a további agressziótól. „Ha Oroszország győz, senki más nem lesz biztonságban, Ismét csak Oroszország a hibás? – írja az X felhasználó.

 

A katonadresszben beszélő Zelenszkij népirtással vádolta Oroszországot, pedig az ukránok gyilkoltak le 13 ezer oroszt Donbászban 2014-2022 között, az ukrán haderő használta élő pajzsként saját lakosságát a harcokban, és küldött a biztos halálba eddig kb. 300-350 ezer katonát.

Biden és Zelenszkij a függetlenség, a területi integritás és a demokrácia nevében sürgette a nyugati szövetséghez nem tartozó államoktól, hogy fogjanak össze velük, és segítsenek Kijev győzelmében az oroszok felett. De a nyugati szövetségeseken kívül nem sokan mutatnak rá hajlandóságot.

Kedden a nyugati érdekek szerint működő Hetek Csoportjának (G7) külügyminiszterei is tanácskoztak, és arra a következtetésre jutottak, hogy Oroszország elhúzódó hadviselésre rendezkedik be, ezért nekik is közép- és hosszú távon kell támogatniuk Ukrajnát.

A Biden adminisztráció meg is tette az ennek megfelelő lépést: újabb 24 milliárd dollár kiutalását kérte az amerikai kongresszustól Kijevnek, de a kérés süket fülekre talált a republikánus többségű képviselőházban. A kormánnyal szemben álló republikánus képviselők, a szenátus republikánusaitól eltérően, nem akarják, hogy az USA tovább támogassa Ukrajnát. Az elszigetelődés, az izolacionizmus hívei. Biden a ramsteini amerikai légitámaszpontra küldte védelmi miniszterét, Lloyd Austint, hogy NATO-szövetségeseivel az eddigieknél még nagyobb és hatékonyabb katonai támogatást nyújtson az ukrán hadseregnek az oroszok elleni ellentámadáshoz.

A 2022. márciusban Moszkvával folytatott, majd amerikai nyomásra abbahagyott béketárgyalás helyett Zelenszkij most olyan nemzetközi béke-csúcstól reméli Ukrajna jövőjének megalapozását, amelyből Oroszországot kirekesztenék. A javasolt csúcsértekezleten állást foglalnának Ukrajna függetlensége, szuverenitása és területi integritása mellett, és a békekötés alapjául lényegében Zelenszkij tervét választanák, mely az orosz csapatok kivonásához és Ukrajna területi integritásának helyreállításához köti a békét, tehát a Krím és a Donbász visszaadásához Ukrajnának.

Ezzel szemben Oroszország Ukrajna nácitlanítását, demilitarizálását és semlegességét tűzte ki céljául, és nem tágít tervétől, hogy szomszédja ne legyen ellenséges vele szemben.

Kibékíthetetlennek tűnő ellentét, melyet minden bizonnyal az erőviszonyok további alakulása oldhat fel – értékelte a helyzetet a Magyar Békekör tudósítója.

New York, 2023. szeptember 20. szerda (MB)

Kiadta: Magyar Békekör

Kapcsolódó:

Zelenszkij: az ENSZ az agressziók esetén eddig nem bizonyult aktív védelmezőnek

Joe Biden: ki kell állni Ukrajna mellett, el kell riasztani a jövő agresszorait!

2 thoughts on “Biden agresszióval, Zelenszkj népirtással vádolta Oroszországot az ENSZ-ben

  1. A Nép Szolgája kit fog szolgálni, ha végleg eltűnik az ukrán NÉP ?

  2. Ezt a vastag bőrt! 1. Szó sincs Ukrajna megszűnéséről, már az se érdekli az oroszokat, ha gazdaságilag a Nyugathoz tartozik, (szívja az ő vérüket), csak legyen vége a NATO keleti terjeszkedésének. 2. „Más nemzetek függetlenségét” még senki nem sértette meg annyiszor a történelemben, mint az USA. 3. Ha az „élelmezési világválság” miatt reklamál a kis zöld emberke, akkor miért ránk akarja sózni a toxinos gabonáját? Nálunk nincs ilyen válság. (Persze lenne, ha beengednénk.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük