Bérmegállapodás az alacsony fizetésekért?

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

PénzTörtént-e bérmegállapodás a Bosch és a Takata között a bérek mesterségesen alacsonyan tartásáról. Erre volt kíváncsi pénteki sajtótájékoztatóján Badány Lajos, a Jobbik önkormányzati képviselője.

A politikus hangsúlyozta: egy nagyobb létszámú dolgozót foglalkoztató vállalat megjelenése mindig keresleti versenyhelyzetet teremt a helyi munkaerőpiacon. A toborzás során az újonnan induló cég azonos munkakörben rendre magasabb béreket kínál leendő alkalmazottainak, mint a régebben megtelepült vállalatok. Csak ezáltal tudja elérni, hogy a csekély számú magasan képzett munkaerőt átcsábítsa saját cégéhez, illetve alacsonyabb foglalkoztatási kategóriában is minőségi dolgozói állomány állhasson rendelkezésére. Ezzel szemben a meghirdetett állásokra jelentkezőktől rendre olyan visszajelzés érkezik, hogy a Bosch és Takata ajánlata között semmi eltérés nem tapasztalható, hívta fel a figyelmet Badány Lajos, aki az alábbi kérdéseket fogalmazta meg:

Van-e tudomása arról a városvezetésnek, hogy a Miskolcon megtelepedett multicégek között hallgatólagos egyezség köttetett volna a bérszínvonal alacsony szinten történő egységesítése vonatkozásában, elkerülve ezáltal a bérversenyt? Volt-e a város és a Takata között valamilyen előzetes megállapodás, irányelv a foglalkoztatottak számán túl az elvárható minimális fizetésekre nézve?

A politikus szerint tényleges versenyhelyzet hiányában így legfeljebb odáig javulhatnak a helyi foglakoztatási viszonyok, hogy ezer közmunkás helyébe ezer minimálbéren tengődő alkalmazott lép, akiknek jövedelme legfeljebb munkaerejük újratermeléséhez elegendő. „Emlékezzünk ezzel kapcsolatban Gandhi szavaira: Ha csupán annyi a fizetésed, ami lakhatásra és élelemre elég, akkor rabszolga vagy. Sajnos sok miskolci honfitársunk számára jelenleg még ez a státusz sem biztosított” – fogalmazta meg véleményét Badány Lajos.

NIF

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük