KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Bedőlt diákhitelek. Fekete listás adósok tízezreit termeli ki a felsőoktatás?

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Budapest, 2011. június 30., csütörtök (OS) – Felsőoktatási hallgatók tízezreit húzza be a csőbe a diákhitel-konstrukció, ha nem tájékozódnak a kölcsön felvétele előtt – akár szakember segítséhttp://internetfigyelo.wordpress.com/wp-admin/post.php?post=15203&action=edit&message=9gét igénybe véve – a legapróbb részletekig.

    A diploma megszerzése után a fiatalok ezrei kerülhetnek BAR listára, újabban KHR listára, mert nem tudják időben fizetni a diákhitel törlesztő részleteit.

2001-ben a felsőfokú tanulmányok megkönnyítésére jött létre a Diákhitel-konstrukció, amely segít az jövedelem nélküli egyetemi-, főiskolai hallgatókat, hogy ki tudják fizetni jegyzeteiket, az albérletüket, a tandíjat, a menza díjat, egyáltalán hallgatók tudjanak maradni, ha szüleik nem bírják anyagilag segíteni őket. A diákhitel valóban egyedülálló megoldást kínál azzal, hogy a visszafizetést nem kell azonnal a hitelfelvétel után megkezdeni, de minden előzetes értesítés nélkül meg kell kezdeni a törlesztést a hallgatói jogviszony megszűnését követő negyedik hónap első napjától. Itt kezdődik a baj!…

Ha a kezdő diplomás nem tud elhelyezkedni azonnal és nincs állandó jövedelme, akkor fel lehet készülni azokra a több mint kellemetlen meglepetésekre (szankciókra), amelyek a nehéz anyagi helyzetbe került diákhitel-adósokat nemfizetés esetén érik.

A kölcsönszerződés a Diákhitel Központ általi azonnali hatályú felmondással megszűnik, ha a hitelfelvevővel szembeni lejárt követelések összege a hitelfelvevő tárgyévre előírt havi törlesztő részletének hatszorosát eléri, ebben az esetben a még meg nem fizetett teljes tartozás egy összegben esedékessé és lejárttá válik;

A Diákhitel Központ jogosult behajtásra átadni az állami adóhatóságnak a sokszor milliós nagyságrendű követelését. Az APEH csak a munkavállaló fizetésének 33 százalékét tilthatja le.

A Diákhitel Központ Zrt. azon hitelfelvevőinek adatait átadja a KHR-t kezelő pénzügyi vállalkozásnak, akinek a lejárt és meg nem fizetett tartozásuk összege meghaladja a minimálbért és a késedelem folyamatosan, több mint kilencven napon keresztül fennállt. Ha a diákhitel felvevő rákerül a KHR listára (volt BAR lista), akkor egy bank sem áll vele szóba.

Ez is érdekelheti:  Távozik az ATV-ből a neoliberálisok kedvenc műsorvezetője

Vagyis egy átgondolatlanul felvett segítőkésznek látszó hitel-konstrukció tönkreteheti a fiatal pályakezdő diplomás egész életét!

Közérdekű javaslat:

Rendeletben kell szabályozni, hogy a diákhitel törlesztése csak akkor kezdődjön, ha a hallgatói jogviszonyból kikerülő fiatal munkahellyel rendelkezik.

Ha a diákhitel felvevő elveszti munkahelyét vagy beteg lesz, akkor szünetel a törlesztő kötelezettség.

A diákhitel felvevőt csak akkor lehet  KHR listára tenni , ha bíróság dönt arról, hogy az eredetileg felvett összeget szándékosan nem akarja visszafizetni. A fizetési szándék mentőkörülmény.

A Diákhitel Központ kölcsön szerződést semmilyen indokkal nem mondhatja fel, és legfeljebb 30 ezer forint törlesztő részlet állapíthat meg havonként.

Sajtószóvivő: Keszei Sándor (06-30/433-8754) Bővebb információ a www.mszoe.hu weblapon.

Kiadó: Magyarországi Szülők Országos Egyesülete

Forrás: OS (Országos Sajtószolgálat)

Nemzeti InternetFigyelő

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük