KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Azért vastag bőr van az USA belgrádi nagykövetének orcáján is – tipikus amerikai cinizmus

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Christopher Hill, az Egyesült Államok belgrádi nagykövete pénteken finomkodva fogalmazott nyilatkozatában. A Jugoszlávia elleni 78 napos bombázó hadjáratot kommentálva felszólította a szerbeket, hogy Washingtonnal közösen építsenek egy „jobb jövőt”.

„Személyes részvétemet fejezem ki azoknak a családjainak, akik életüket vesztették az 1990-es évek háborúi során, többek között a NATO légi hadjárata következtében”

– írta Hill egy tweetben.

„Tudom, hogy a szerb nép soha nem fogja elfelejteni azt a szörnyű időszakot, és nem is szabad elfelejtenie”

– tette hozzá.

„A szerb nép soha nem fogja félretenni a gyászát, de hiszem, hogy elég erős ahhoz, hogy félretegye a sérelmeit.”

Hill szerint az Egyesült Államok „rendíthetetlenül” elkötelezett a diplomácia és a Szerbiával való „partnerség” mellett. „Együtt építhetjük fel azt a jobb jövőt, amelyet a szerb nép megérdemel, és amelyet a jövő nemzedékei számára akar”.

Hill megjegyzéseit a „Operation Allied Force” évfordulóján tette. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának a háborút lezáró 1244. számú határozata ellenére az Egyesült Államok által támogatott koszovói ideiglenes kormány 2008-ban kikiáltotta függetlenségét.

A NATO 24 évvel ezelőtt ezen a napon indította meg terrorbombázását Jugoszlávia ellen

A NATO a bombázás közvetlen ürügyeként arra hivatkozott, hogy Belgrád elutasította a Madeleine Albright akkori amerikai külügyminiszter által Rambouillet-ben előterjesztett ultimátumot, amely a NATO-csapatok koszovói állomásoztatását és a szakadár tartomány három éven belüli függetlenségét célozta. A javaslat B. melléklete a NATO-erők korlátlan bejutását követelte egész Jugoszláviába – a mai Szerbia és Montenegró területére -, amit a belgrádi kormány nem fogadhatott el.

Ez is érdekelheti:  Közel 3000 elítélttel "erősít" az ukrán hadsereg

Hill jelen volt Rambouillet-ben, és nyilatkozatában – ami úgy tűnt, mintha erre az epizódra utalna – azt állította, hogy hosszú pályafutása során megtanulta, hogy „néha a diplomácia kudarcot vall. Amikor ez megtörténik, az eredmények tragikusak lehetnek”.

A szerb kormány hivatalos áldozati adatai szerint az 1999-es háborúban 1031 katona és rendőr, valamint 2500 civil – köztük 89 gyermek – vesztette életét. Alekszandr Botszan-Harcsenko orosz nagykövet pénteken koszorút helyezett el a belgrádi gyermekemlékműnél.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

Kiemelt kép: A szakadár Koszovó tartomány függetlenségére vonatkozó uniós terv ellen tiltakozó szerbek egy „Soha NATO” feliratú táblát viselnek, 2023. március © Sputnik / Aleksandar Jorovich

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

One thought on “Azért vastag bőr van az USA belgrádi nagykövetének orcáján is – tipikus amerikai cinizmus

  1. Ezen ne csodálkozzunk: a szétbombázott Németország, és az atommal megalázott Japán ma az USA leghűségesebb szövetségese. Ebből indulnak ki.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük