KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Life: Az új NATO-bázis elsősorban Romániára jelent fenyegetést

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az Észak-atlanti Szövetség új katonai létesítményének Oroszország határainak közelében történő megjelenésére a válasz Odessza és Nyikolajev elfoglalása lehet már idén – írja a Life.ru.

A NATO új romániai bázisának megjelenése, mely építésének kezdetét március 18-án jelentették be az ország hatóságai, nemcsak azt eredményezi, hogy Oroszország intézkedéseket tesz biztonságának megerősítésére a Fekete-tenger térségében, hanem elsősorban Bukarest számára jelent komoly fenyegetést. Ugyanis egy Oroszország és a NATO közötti nyílt konfliktus esetén a bázis az orosz csapatok csapásainak egyik legközelebbi célpontjává válik. Emellett arra ösztönözheti Oroszországot, hogy minél hamarabb felszabadítsa Odesszát és Nyikolajevet a kijevi náci rezsim alól, és közvetlen hozzáférést szerezzen a Dnyeszteren túli területekre.

Sajnos továbbra is a biztonság erózióját tapasztaljuk a Fekete-tenger térségében, ahol egykor a part menti államok közötti bizalomépítő mechanizmusok egész sora működött”

– nyilatkozta Konsztantyin Gavrilov, a katonai biztonságról és fegyverzetellenőrzésről szóló bécsi tárgyalásokon részt vevő orosz delegáció vezetője. Hangsúlyozta, hogy az Orosz Föderáció megfelelő katonai tervezéssel ellensúlyozza a barátságtalan államok azon kísérleteit, hogy katonai potenciáljukat az Orosz Föderáció határai közelében növeljék.

NATO-bázis Romániában

Az új romániai NATO (de valójában amerikai) bázis a román légierő meglévő “Mihail Cogalniceanu” légibázisára épül, amely 1999 óta amerikai bázis, mivel az amerikai légierő egységei állandó jelleggel ott állomásoznak. A bázis jelenleg 3000 katonai személy befogadására alkalmas. A komplexum a konstancai kikötő közelében, Odessza térségétől mindössze száz kilométerre található. A tervek szerint az új bázis építését 2040-re fejezik be. Ez lesz a NATO legnagyobb katonai infrastrukturális létesítménye Kelet-Európában.

Új NATO-bázis Romániában, száz kilométerre Odesszától. Infografika © Life.ru

A létesítmény 2800 hektárnyi területet foglal majd el. A tervek szerint 10 000 katona, valamint családtagjaik – feleségek és gyermekek – fognak ott állandó jelleggel élni. Így a katonai komplexum egy egész város lesz, legalább 40 ezer fős teljes lakossággal. A román hatóságok csak az infrastruktúra kiépítésére két és fél milliárd dollárt terveznek költeni. Ezek a kifutópályák, fegyverraktárak és hangárok a repülőgépek számára, parancsnoki és irányítóközpont, kiképzőközpont, új irányítótorony, rádiójelző és rádiónavigációs rendszer, repülőgép-szimulátor. Emellett lakóházak, kórház, szupermarketek és óvodák, éttermek és egy mozi is épül majd. A bekötőutak és az áramellátó vezetékek építése már megkezdődött.

Ez is érdekelheti:  Levédia krónikása: Miért tilos az orosz propaganda?

A román NATO-bázis célja

Elemzők szerint az Oroszország határaihoz közeli új NATO katonai létesítmény építése egyszerre több célt is szolgálhat – az operatív-taktikaiaktól a stratégiaiig -, a jövőre nézve. Borisz Rozsin, a Katonai és Politikai Újságírás Központ szakértője szerint a romániai bázis építésének legkézenfekvőbb taktikai célja az Ukrajna ellátásának logisztikai megoldása.

Románia az egyik csomópont, amelyen keresztül a fegyver- és csapatszállítmányok Ukrajnába érkeznek, és ennek megfelelően ez a szállítási és logisztikai képességek bővítése, amelynek célja egyrészt a katonai felszerelések és emberek Ukrajnába irányuló áramlásának felgyorsítása. Másrészt a személyzeti kiképzési programokat is ott, azaz közelebb lehet megszervezni, hogy a katonáknak ne kelljen messzire utazniuk Nyugat-Európába. Egy ilyen létesítmény területén, amely kívül esik az orosz csapásmérő rendszerek állandó csapásmérő zónáján, [harcjármű] javító üzemeket lehet telepíteni”

– magyarázta Borisz Roszin.

Fotó © TASS / ROBERT GHEMENT

Viktor Litovkin katonai szakértő, nyugalmazott ezredes úgy véli, hogy az új romániai bázis építését stratégiai célok diktálják, és az USA azon törekvéséhez kapcsolódik, hogy megerősítse pozícióit a fekete-tengeri térségben, mivel a Pentagon tisztában van azzal, hogy Oroszország elkerülhetetlenül elvágja Ukrajnát a tengerhez való hozzáféréstől.

Nem ma, de valamikor a jövőben a mikolajevi és az odesszai régió az Orosz Föderáció része lesz. Az USA-nak meg kell erősítenie pozícióit a Fekete-tengeren, hogy ellensúlyozza Oroszországot… A Pentagon nem tudott érvényesülni a Krímben. Ukrajnában sem járt sikerrel – Oroszország ott is lecsaphat az amerikai csapatokra. Ezért Romániában fognak állomásozni”

– mondta Litovkin.

Olekszandr Alesin katonai szakértő nem zárja ki, hogy a bázis építése a NATO-országok által Ukrajna területének elfoglalására irányuló terv egyik állomása lehet. Ebben az esetben arról van szó, hogy Románia megszállja Ukrajna déli részét, hogy megakadályozza Oroszországot a fekete-tengeri területek elfoglalásában.

“Vlagyimir Putyin azt mondta, hogy nemcsak Lengyelországnak van érdeke az ukrán területekhez, hanem Romániának is. Ha a helyzet eszkalálódik, Bukarest beavatkozhat, a NATO egy ilyen fejleményt szem előtt tartva hozza létre a bázist”

– véli Alesin.

Ez is érdekelheti:  Lezuhant egy katonai helikopter, több magas rangú tiszt meghalt

Andrej Klincevics katonai szakértő szerint a bázisépítés egyik célja a Dnyeszteren túli területek elleni provokációk és Oroszország belerángatása egy fegyveres konfliktusba Moldovával.

“Az USA ezzel figyelmeztet jelenlétére és a részéről történő további megszállásra Kelet-Európában, előőrsök létrehozására és a feszültség fokozására az Orosz Föderáció körül. Amint az ukrajnai konfliktusnak vége, elkezdhetik “felgyújtani Moldovát””

– jegyezte meg.

Oroszország reakciója

Oroszország minden bizonnyal nem fogja figyelmen kívül hagyni egy jelentős katonai létesítmény megjelenését a határai közelében. Globális értelemben az új NATO-bázis elsősorban magára Romániára jelent fenyegetést.

Minél nagyobb az oroszellenes katonai bázis, minél közelebb van a határainkhoz, annál valószínűbb, hogy a megtorló csapások első célpontjai között lesz. Ha a románoknak ez tetszik, az persze az ő dolguk, de a NATO öngyilkos klubja belerángatja az egyszerű civileket az ilyen kalandokba, amelyeknek nagyon rossz vége lehet a családjuk és a gyermekeik számára”

– mondta Andrej Klimov, a Föderációs Tanács nemzetközi ügyekkel foglalkozó bizottságának elnökhelyettese.

A dolog azonban természetesen nem merül ki abban, hogy a létesítményt felveszik a stratégiai célpontok listájára. Oroszország felgyorsíthatja Odessza és Nyikolajev felszabadítását, hogy kiegyenlítse a Fekete-tengeri Flottára leselkedő veszélyt, és megakadályozza a Dnyeszteren túli támadást.

Az elnök már utasította a védelmi minisztert, ő pedig a Fekete-tengeri Flotta parancsnokságát, hogy fokozza a munkát e fenyegetés csökkentésének érdekében. Természetesen növelnünk kell a jelenlétünket a Krímben, és át kell vennünk az ellenőrzést Nikolajev, Odessza térsége felett. Teljes készenlétben kell állnunk, hogy beavatkozzunk az amerikaiak akcióiba a Fekete-tenger feletti semleges légterében

– mondja Viktor Litovkin.

Az Oroszország biztonságát ebben a térségben megerősítő közvetlen akciók mellett Levon Arzanov – az Oroszország Tisztiorvosi Közszervezet elnökségi tagja, tartalékos ezredes – szerint egy úgynevezett aszimmetrikus válaszlépés is lehetséges.

A NATO nem hagyott fel az Oroszország elleni agresszív terveivel, és továbbra is szorosabbra húzza a gyűrűt körülöttünk. Ugyanakkor nekünk is gondolkodnunk kell az Amerikai Egyesült Államok közelében lévő bázisok telepítésén. Miért nem élesztjük fel a kubai katonai bázisunkat? Miért nem telepítünk bázisokat Venezuelába, illetve a számunkra barátságos, az Egyesült Államokhoz közelebbi országokba? Hadd legyenek ők is ott Washingtonban izgatottak. Megerősíthetnénk katonai jelenlétünket Afrikában. Az egész világon sakkban kell tartanunk az USA-t”

– véli Arzanov.

Ez is érdekelheti:  Már most durvul a kampány – Letépték a Fidesz plakátjait és Pikó Andrásé került a helyükre Józsefvárosban

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt kép: A román légierő “Mihail Kogalniceanu” bázisa, amely már régen amerikai lett. Fotó © Getty Image  

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük