KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Az MSZP nem akarja kifizetni az ÁSZ-büntetést

Az MSZP közigazgatási pert indított és azonnali jogvédelmet kért az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által kiszabott büntetés miatt – közölte az ellenzéki párt pénteken az MTI-vel. 

A párt szerint semmilyen büntetés kiszabása nem indokolt.

Hozzátették: az Állami Számvevőszék a megállapításait olyan dokumentumokra alapítja, amelyekkel összefüggésben a számvevőszék maga is feltételezéseket állít, ezen feltételezésekből von le következtetéseket.

Több száz milliót fogadtak el

Az MSZP szerint az ÁSZ részjelentése politikai megrendelésre készült, megalapozatlan dokumentum. Emlékezetes: Windisch László, az ÁSZ elnöke februárban közölte, a számvevőszék tiltott kampányfinanszírozást állapított meg a 2022-es országgyűlési választáson közösen induló ellenzéki pártok esetében, a pártok ugyanis mintegy 261 millió 260 ezer forint külföldről származó tiltott támogatást fogadtak el a Mindenki Magyarországa Mozgalomtól.

Tájékoztatása szerint ezt az összeget az összefogásban részt vevő pártoknak – DK, Jobbik, Momentum, MSZP, LMP, Párbeszéd – egyenlő arányban, a központi költségvetésbe 15 napon belül be kell fizetniük, ezzel egyidejűleg az érintett pártok központi költségvetésből juttatott támogatását a tiltott támogatás összegével csökkenteni kell.

A tartozás levonható

Ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi tanácsadója már korábban elmondta: az a párt, amely a törvényben foglalt vonatkozó szabályt megsértve vagyoni hozzájárulást fogadott el, köteles annak értékét – az Állami Számvevőszék (ÁSZ) felhívására – tizenöt napon belül a központi költségvetésnek befizetni. Késedelem esetén a tartozást adók módjára kell behajtani.

A párt központi költségvetésből juttatott támogatását az elfogadott vagyoni hozzájárulás értékét kitevő összeggel csökkenteni kell. Lomnici Zoltán tájékoztatott:

a büntetést tehát önként kell, tizenöt napon belül befizetni, ha pedig az nem történik meg, a tartozás adók módjára behajtható.

A büntetés másik fele a költségvetésből juttatott támogatásnak az elfogadott vagyoni hozzájárulás értékével való csökkentése, tehát effektíve a pártoknak nem kell a második 260 millió forintot megfizetniük, csak nem kapják meg. A pártok pedig nem a kampányra kapnak kevesebb pénzt, hanem az általános központi pártfinanszírozásuk fog ezen értékkel csökkenni.

Ez is érdekelheti:  Szijjártó Péter: az EU nyugat-balkáni bővítése nagy lökést adna a kontinens biztonságának

MTI, Magyar Nemzet

Kiemelt képen: az ellenzéki összefogás egy színpadon, még a 2022-es választások előtt

 

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük