KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Az Apple részvényei óriásit zuhantak Kína lépése miatt

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Peking megtiltotta a kormány tisztviselőinek az iPhone-ok vagy bármely más külföldi márkájú készülékek használatát

Az Apple piaci értéke közel 200 milliárd dollárral esett, miután arról számoltak be, hogy Kína megtiltotta a kormányzati dolgozóknak, hogy iPhone-t vagy más külföldi készülékeket használjanak munkájukhoz, illetve behozzák az irodába.

Az Apple részvényei csak csütörtökön közel 3%-ot estek, míg az elmúlt két napban összesen 6,4%-ot. Az amerikai technológiai óriás több nagy beszállítójának részvényei is zuhantak. A tajvani TSMC, a világ legnagyobb szerződéses chipgyártója és az Apple egyik fő beszállítója több mint 2%-ot veszített, míg a világ egyik legnagyobb félvezető-tesztelő és csomagoló vállalatának, az ASE Technology Holdingnak a részvényei 2%-ot csúsztak, a kameraobjektíveket gyártó Largan Precision pedig több mint 3%-ot esett.

Kína, az Apple-termékek legnagyobb külföldi piaca, a Reuters által idézett Allen Huang, a tajpeji Mega International Investment Services Corp. ügyvezető igazgatója szerint Kína tovább bővítheti a tisztviselők iPhone-használatára vonatkozó korlátozásokat.

A kínai eladások az Apple teljes bevételének mintegy ötödét tették ki tavaly.

Egyes hivatalok kormánytisztviselői már évek óta nem használhattak iPhone-t. A legutóbbi rendelet úgy tűnik, hogy jelentősen kiterjesztette politika hatáskörét.

Februárban Peking azt is követelte, hogy a Kínában működő multinacionális vállalatok – köztük olyanok, mint az Apple, az Amazon és a JPMorgan Chase – nyújtsák be adatkezelési gyakorlatukat ellenőrzésre, mielőtt engedélyeznék a helyben keletkezett adatoknak az országon kívülre történő továbbítását.

Az Egyesült Államokban a köztisztviselőknek megtiltották, hogy olyan márkájú kínai telefonokat használjanak, mint például a Huawei, vagy letöltsék és használják a népszerű kínai tulajdonú TikTok közösségi médiaalkalmazást a kormány által kiadott készülékeken. A hatóságok aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy Peking megpróbálhat hozzáférni az amerikai felhasználók adataihoz.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt kép: illusztráció / © AFP / Hector Retamal

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: