KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

AP: Magyarország figyelmen kívül hagyta az amerikai delegáció budapesti látogatását

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az amerikai szenátorok kétpárti küldöttsége vasárnap Budapestre látogatott, hogy sürgessék a magyar kormányt Svédország NATO-pályázatának azonnali jóváhagyására, de senki sem találkozott velük – jelentette az Associated Press.

“Magyarország és az önök miniszterelnökének beleegyezése nagy szolgálatot tesz a szabadságszerető országoknak szerte a világon” – mondta Thom Tillis szenátor a budapesti amerikai nagykövetségen tartott sajtótájékoztatón.

A magyar kormány egyik tagja sem fogadta el azonban a találkozóra szóló meghívást.

Jeanne Shaheen és Chris Murphy képviselők, akik a delegáció tagjai voltak, csalódottságuknak adtak hangot a magyar vezetés lépése miatt, és “bizarrnak és aggasztónak” minősítették a magyar vezetés álláspontját.

Magyarország az egyetlen olyan ország a NATO 31 tagja közül, amely nem ratifikálta Svédország szövetséghez való csatlakozási kérelmét.

Korábban Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója azt mondta, hogy az Egyesült Államok türelme nem határtalan, és Washington elvárja, hogy Magyarország mielőbb döntsön a szövetség bővítéséről. Szijjártó Péter magyar külügyminiszter erre úgy reagált, hogy Budapest szuverén ország, és nem foglalkozik az amerikai utasításokkal.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök korábban azt mondta, hogy az ország kormánya támogatja Finnország és Svédország csatlakozását a katonai blokkhoz, de a képviselők nem lelkesednek a ratifikálásért, mert ezen országok hatóságai “szégyentelen hazugságokat” terjesztenek hazájáról.

Finnország és Svédország 2022 májusában kérte felvételét a szövetségbe az ukrajnai események tükrében. Finnország április 4-én lett a NATO 31. tagja. Svédország kérelme még nem kapta meg a magyar jóváhagyást.

Orosz Hírek

Kiemelt képen: Thom Tillis szenátor, a szenátus NATO-megfigyelői csoportjának társelnöke beszédet mond egy sajtótájékoztatón Budapesten, 2024. február 18-án, vasárnap. / Fotó: AP

Ez is érdekelheti:  Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük