KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Ángyán: Egyszer felelniük kell, akik ezt a merényletet elkövetik

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Ángyán József

A Fidesz és a Magosz mögött álló, az állami földek legnagyobb részét ma bérlő nagybirtokos érdekkörök még az európai földárak kiegyenlítődése előtt szinte ingyen juthassanak a földhöz – Ángyán József szerint ez áll a Magosz-javaslat hátterében, miszerint a bérbe adott állami földek kerüljenek a bérlők tulajdonába.

A siófoki gyökerű exállamtitkár lapunknak nyilatkozva ezt a közösség trükkös megrablásával megvalósuló zsákmányszerzésnek titulálta.

– Amikor a földbérletpályázatok eredményeiből készített hat földjelentést, gondolta volna, hogy jön még egy „csavar” és a bérlőkből tulajdonosok lehetnek?

– Nem lep meg – felelte Ángyán József. – Emlékeztet az első Orbán-kormány idejére, a „piszkos tizenkettőként” elhíresült tizenkét állami gazdaság 2001-es nyári, „figyelemlankasztó kánikulai” privatizálására, amikor százmilliárdos közös vagyont ötven éves állami földbérleti joggal együtt szűk érdekkörökhöz juttattak.

– Ezzel most mi lehet a cél?

– Az, hogy az államra bízott maradék nemzeti vagyonunk legértékesebb, stratégiai fontosságú részét, a termőföldet is kormányközeli spekuláns földbérlők szerezhessék meg. A Fidesz és szövetségese, a Magosz mögött álló, az állami földek legnagyobb részét ma bérlő nagybirtokos érdekkörök még az európai földárak kiegyenlítődése előtt, nyomott áron, megfelelő (a 2001-ben Nyerges Zsolt által kidolgozotthoz hasonló) banki konstrukció révén szinte ingyen juthassanak a földekhez.

– És miért ez a nagy földéhség?

– Három oka van. Az első: aki több ezer vagy akár több tízezer hektárra véglegesen ráteszi a kezét, az hatalmas extraprofitot ígérő monopolhelyzetbe kerülhet az élelmiszerpiacon. Ha, amint az várható, nő az élelmiszerek világpiaci ára, akkor akinek az előállításukhoz szükséges alaperőforrás, a föld a kezében van, az annyit kér az élelmiszerért, amennyit akar. A második: a jelenleg közel 70 ezer forint hektáronkénti földalapú támogatás, amiért valójában semmit nem kell tenni. Ha tulajdonos lesz a bérlőből, akkor még a bérleti díj sem csökkenti ezt az összeget. A Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó „Bonafarm-csoport” például 28 ezer hektár – zömében az államtól bérelt – földet művelve, csak 2014-ben közel hatmilliárd forintot vett fel földalapú és fejlesztési agrártámogatásként. A harmadik: ha valaki most az európai szinthez képest tized-huszadáron meg tudja szerezni a földet, ráadásul uniós és állami pénzekből tudja törleszteni a vételárat, akkor belátható időn belül – a magyarországi és a nyugat-európai földárak várható kiegyenlítődésével – a föld eladásakor óriási nyereségre tehet szert. Ma semmilyen más befektetés nem ígér ekkora hasznot.

– Vagyis a magánvagyonok gyarapodnak, nem a közösségi vagyon…

– A magánvagyonok gyarapításának a legegyszerűbb módja a közösségek által felhalmozott értékek és kasszák kifosztása. Ez a most tervezett akció sem más, mint a közösség trükkös megrablásával megvalósuló zsákmányszerzés. Ha az állam maga áll át a spekuláns tőke oldalára, akkor a nemzet vagyona – a kincstári vagyon, az állam kezelésébe adott termőföld és a közös természeti értékek – súlyos veszélybe kerül, a közösség könnyen és gyorsan elveszítheti erőforrásait.

– Valóban ilyen kilátástalan lenne a jövő?

– Az állam dönthetne ezzel szemben úgy is, hogy a földeket például egy demográfiai földprogram keretében letelepedő, a gazdálkodást és több gyermek világra hozását, valamint tisztességes fölnevelését vállaló fiatal magyar pároknak, illetve helyben élő, gazdálkodó családoknak jutányosan, tartós bérbe adja. Ha azonban a kormányzati szándékot közvetítő Magosz-ötlet megvalósul, vagyis maguk és szövetségeseik között szétosztják közös stratégiai földvagyonunkat, akkor végképp tragikus dél-amerikai pályára állítják mezőgazdaságunkat és vidékünket, az egész magyar társadalmat. A településeknek sem marad földje, hanem néhány tucat nagy tőkeérdekeltség kezébe kerül. Márpedig ha nincs föld, nincs élelmiszer-önrendelkezés, élelmezési- és élelmiszer-biztonság, sőt, munkalehetőség sem.

– Hogy látja, nincs remény?

– Előbb-utóbb lesz igény egy nem csak nevében néppárti, a ténylegesen gazdálkodó, helyben élő családokat és a fiatalokat helyzetbe hozó agrár- és vidékstratégia megvalósítására. Ennek állami alapeszköze, a közös földvagyon spekuláns magánkezekbe juttatása a közösség ellen elkövetett merénylet, súlyos bűn, amiért valamikor felelniük kell majd az elkövetőknek!

„Elárulták a gazdálkodó családokat”

Ángyán József 2005-ben még a Magosz-vezette háromhetes gazdademonstráció egyik szónoka volt. A Magosz azonban Ángyán szerint „a gazdálkodó családokat elárulta, cserben hagyta, a Fidesz szövetségeseként ma már a nagybirtokos tőkével kiegyező szervezet, mai vezetői saját politikai karrierjük érdekében szövetséget kötöttek a rendszer oligarcháival, zöldbáróival, nagytőkés, nagybirtokos haszonélvezőivel. Ennek betetőzéseként most közös stratégiai földvagyonunk szétrablását készítik elő”.

Fónai Imre – http://www.sonline.hu/

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

0 thoughts on “Ángyán: Egyszer felelniük kell, akik ezt a merényletet elkövetik

 1. Valóban nem hőbörögni, elkeseredett cikkeket irni, vádolgatni stb. Itt a sok hazafias szervezet, egyesület, közösség, sok-sok derék okos művelt becsületes ember. Tehát,
  A nem magyar nemzeti érdekeket szolgáló „honatyák” lehetővé teszik, hogy nemzeti vagyonunk legértékesebb részét, a földünket most külföldiek és HAZAI NEMZETIDEGENEK szerezhessék meg. Komolyan kellene végre venni a tényadatokat és tenni valamit a fennmaradásért. Nem elegendő legyinteni és mindent elintézni azzal, hogy ugyan, én egymagam mittegyek, úgysincs eredménye. Az ilyen magatartásnak vége kell, hogy legyen!
  Vagy belenyugszunk, hogy most békésen, önszántunkból idegen (gyakran ellenséges) kézre juttassuk a földünket? Saját Hazánkban idegenek földjén járjunk? (Ha az új tulaj kegyesen megengedi)…
  -. A föld a nép tulajdona, Isten teremtette, ezért nem lehet SENKI magántulajdona. A föld NEM LEHET ÁRU. Mi címen rendelkeznek saját szűk érdekükben, saját szájuk íze szerint a pont (ideiglenesen) hatalmon levő személyek a nem saját tulajdonukkal (pl. az én és a Te földeddel)?!
  -. Mi alapon, ki érdekében állapítja meg a pont hatalmat bitorló kormány, vagy bárki is e felbecsülhetetlen értéknek az árát?
  – Gyűjtsünk aláírásokat egy népszavazás (referendum) kiírására, amelyben népünk megkövetelné, hogy alkotmányilag tiltsák meg a földünk magántulajdonba való adását. Földterület csak hosszútávú haszonbérbe adható, kizárólag magyar állampolgároknak. Saját tulajdona felett rendelkezzen az egyetlen törvényes tulajdonos – a Nép
  vitéz Kövér György tkp.
  Ungvár – Záhony
  P.S. A Vitézi Rend hathatósan hozzájárulhat az aláírásgyűjtéshez .

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük