KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Akárhogy is tapostak, nem kapnak EU-s pénzt a lengyelek

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az Európai Bizottság minden Lengyelországnak járó forrást visszatart, amíg Varsó nem teljesíti a bíróságok függetlenségével kapcsolatos összes feltételt – mondta hétfőn Brüsszelben Stefan De Keersmaecker, az Európai Bizottság szóvivője a Rzeczpospolita című lapnak – tájékoztatott a Vadhajtások.

Lengyelország sem a helyreállítási alapból, sem a kohéziós alapból sem jut pénzhez egyelőre. A 35,4 milliárdos helyreállítási alaphoz eddig Magyarországhoz hasonlóan úgynevezett „jogállamisági kifogások” miatt nem juthattak hozzá a lengyelek, elsősorban a bírósági rendszerük átalakítása miatt. Júniusban azonban megkapták a zöld lámpát, ami nem jelenti azt, hogy az EU-s folyósítás megtörténne.

A mostani bejelentés szerint pedig nemcsak a helyreállítási alaphoz nem férhetnek hozzá a lengyelek, hanem az ennél jóval nagyobb 76,5 milliárd forintos kohéziós (felzárkóztatási) alapot is befagyasztják a feltételek teljesüléséig.

Ez mindenképpen intőjel hazánk számára is, hiszen Varga Mihály pénzügyminiszter ugyan arról beszélt korábban, hogy minden jól halad Magyarország számára az EU-s pénzeket illetően, de mint Lengyelország példáján látható, az EU minden eszközt megragad, hogy a számára nemkívánatos két tagállamát megregulázza. Tehát csak óvatosan a bizakodással, hiszen az EU nem szavatartó, amit éppen Lengyelország példája bizonyít.

 

Kiemelt kép: EPA-EFE/Toms Kalnins

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Ez is érdekelheti:  Durva lehűlés jön, húsz fokot is visszaeshet a hőmérséklet

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük