KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A Wagner-csoport posztumusz “besorozta” a merényletben meghalt haditudósítót

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A szentpétervári terrorista merényletben megölt orosz katonai bloggert, Vladlen Tatarszkijt hétfőn posztumusz felvették a Wagner csoport nevű katonai magáncég névsorába. Ha Tatarszkij családja beleegyezik, hozzátartozói juttatásokra és egyéb kiváltságokra lesznek jogosultak.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner vezetőjének sajtószolgálata egy nappal azután tett közzé egy erről szóló dokumentumot, hogy az ukrán hatóságok által Bahmutnak nevezett Artyomovszk közigazgatási épületének elfoglalását a meggyilkolt blogger emlékére szentelte.

Tatarszkij életében nem volt a Wagner tagja, de állítólag dolgozott a katonai magáncéggel, és támogatta az ukrajnai orosz katonai művelethez nyújtott segítségét.

Vasárnap halt meg Szentpéterváron, amikor egy ajándék szobrocskába rejtett robbanószerkezet robbant fel egy rendezvényen egy kávézóban, amellyel Prigozsin üzleti kapcsolatban állt. A robbanásban több mint 30 ember sérült meg, néhányan súlyosan. A sebesültek között volt egy 14 éves lány is.

A donbasszi születésű Makszim Fomin 2014-ben, az Egyesült Államok által támogatott kijevi Majdan puccs után csatlakozott a helyi milíciához, és 2019-ig harcolt, amikor is leszerelt és Moszkvába költözött. Az orosz katonai művelet megkezdését követően, 2022 februárjában katonai bloggerként visszatért Donbasszba, és naponta tudósított a helyszíni fejleményekről.

Vlagyimir Putyin orosz elnök már posztumusz kitüntette Tatarszkijt a Bátorságrenddel.

A nőt, aki átadta Tatarszkijnak a szobrot, Darja Trepovaként azonosították, aki a bebörtönzött blogger, Alekszej Navalnij egyik támogatója. A nőt a hatóságok egy órán belül őrizetbe vették. Az orosz Nemzeti Terrorizmusellenes Bizottság szerint a terrorcselekményt az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) tervelte ki.

Tatarszkij barátja volt Darja Dugina orosz újságírónőnek, akit tavaly augusztusban autóba rejtett pokolgéppel öltek meg Moszkva külvárosában. Bár Kijev tagadta, hogy köze lenne a Dugina halálát okozó terrorista merénylethez – noha az első számú gyanúsított az ukrán hadsereg tagja volt -, amerikai kémek később az ukrán kormány “tagjait” tették felelőssé a merényletért.

Orosz Hírek

Kiemelt kép: Szent István Légiója Közösség

Kapcsolódó:

Robbanás Szentpéterváron – egy ember meghalt 15-en megsérültek

Egy orosz háborús bloggert ölt meg a szentpétervári robbanás – amit eddig tudni lehet (videóval)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: