KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A tőke elégedetlen Berlin és az EU politikájával

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Olaf Scholz és Ursula von der Leyen korrupciógyanús ügyeinek kivizsgálása arra utal, hogy a német tőke kezdi megelégelni az érdekeivel ellentétes amerikanista vonalat, melyet a német kancellár és a brüsszeli bizottság elnöke követ – értékelte a Magyar Békekör tudósítója hétfői jelentésében.

A mögöttes hatalom attól tart, hogy ha a német kormány és a brüsszeli bizottság nem változtat eddigi politikáján, nem csak gazdasági érdekei láthatják az eddigieknél is súlyosabb kárát, hanem maga a hatalmi rendszer is veszélybe kerülhet.

Berlin és Brüsszel oroszellenes szankciópolitikája energiaválságot és gazdasági recessziót idézett elő, és Európa-szerte tömeges tiltakozó megmozdulásokhoz vezetett a fogyasztói árak és a közüzemi díjak elviselhetetlen emelkedése miatt.

Úgy fest, hogy a tőkés gazdasági érdek és a társadalmi érdek találkozhat a szankciópolitikával szemben, és pályamódosításra kényszerítheti a német és az uniós vezetést. Megfigyelők nem tartják kizártnak, hogy a német kancellár és a bizottsági elnök ellen indított ügyészségi nyomozás folytatódása esetén mindketten távozni kényszerülhetnek tisztségükből. De ez még a jövő zenéje.

Nagy-Britanniában is hasonló okokból éleződnek a hatalmi gondok. A brit nagytőke is elégedetlen Liz Truss politikájával. Sztrájkok és szakszervezeti megmozdulások sora jelzi a britek türelmének végét megélhetési gondjaik súlyosbodása miatt. A brit miniszterelnök lelki világába még Biden amerikai elnök is belegázolt azért, mert Truss távolodni merészelt az amerikai érdekektől, hogy a Downing Street lakója maradhasson.

Kisinyovtól Londonig, Madridtól Prágáig se szeri se száma a kormányellenes tüntetéseknek. Az emberek mindenütt azt követelik, hogy vessenek véget az áremelésnek, ha pedig nem tudnak, távozzanak a hatalomból és olyanok kerüljenek a helyükbe, akik lépesek rá. Felhevíti az indulatokat a közelgő tél, mely a gázszámlák tanúsága szerint már be is állt.

Az ukrajnai fronton zajló események nem hagynak kétséget, kinek áll a zászló. Nincs kizárva, hogy Zelenszkijre Scholzéhoz és Ursuláéhoz hasonló sors várhat.

Ez is érdekelheti:  A német liberális egyház kiátkozta a szuverenistákat

A folyamatok mozgatórugója az orosz haderő, és óriási anyagi és erkölcsi potenciállal rendelkező anyaországa. Miközben Moszkva belátható időn belül demilitarizálni, nácitlanítani és semlegesíteni akarja Ukrajnát, újfent tudatta, hogy továbbra is kész tárgyalni a Nyugattal a december 15-én Washington és Brüsszel elé terjesztett biztonsági és együttműködési javaslatokról.

Noha a józanész az oroszellenes szankciók feloldását, és a Moszkvával való kiegyezést diktálná, még mindig kérdéses, vajon Nyugat-Európa képes-e megszabadulni attól a kényszerzubbonytól, amelybe Amerika kényszerítette a „szabad világ” közös érdekére hivatkozva. Ha képes lesz rá, a szankciók helyébe együttműködés léphet, Európa energiaválsága pedig rövid időn belül rossz emlékké válhat.

 

Berlin, Brüsszel, Kijev, Moszkva, 2022. október 17. hétfő (MB)

Kiadta: Magyar Békekör

Kiemelt kép: Tüntetnek a párizsiak október 2022. október 16-án. / Fotó: Reuters

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük