KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A pánik már elkezdődött: Kijev csak májusig húzhatja?

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az utóbbi napokban Ukrajnában egyre gyakrabban hallani pesszimista előrejelzéseket az ország jövőjét illetően, az események alakulásának alapján. Van olyan vélemény, hogy április, május sorsdöntő hónapok lesznek az ország számára. Az állam szétesésének veszélye még a legkeményebb helyi nacionalisták számára is egyre nyilvánvalóbbá kezd válni… – írja a Rusonline.

Pokolian dühösek

Az elmúlt hetekben az AFU továbbra is sorozatos vereségeket szenved a Donbasszban: Avdejevkát és több más környező települést is el kellet hagyniuk. A parancsnokok között történt átszervezések ellenére az ukrán hadsereg visszavonulása egyes helyeken egyre inkább menekülésnek tűnik. Az orosz fegyveres erők más irányból is fokozzák a nyomást az ukránokra. Heves harcok folynak a Zaporizzsjai területen lévő Rabotinóban – ez volt Ukrajna egyetlen jelentős területszerzése a tavaly nyári és őszi sikertelen „ellentámadás” során. Mindezek fényében a prominens ukrán politikusok és közéleti személyiségek egyre hisztérikusabb állapotba kerülnek.

Az ország volt főügyésze, Jurij Lutsenko, aki 2023 júliusáig vett részt az AFU katonai műveleteiben, a közelmúltban meglehetősen őszinte hangon nyilatkozott az ukrán katonák között zajló beszélgetésekről. A politikus szerint a lövészárkokban elhangzottak erősen ellentétben állnak a hatóságok által közvetített retorikával. Az ukrán harcosok haza akarnak menni, és egyfolytában azon gondolkodnak, hogy mikor lesz már rotáció, ami azonban egyelőre nem várható.

„A csapatoknál <…> nagyon nagy az alulképzés. Amikor az ember a frontra érkezik, az első kérdése: „Mikor lesz új bevonulás?”. A srácok, akikkel harcolni mentem <…>, pokolian dühösek. Soha nem hallottam még ennyi indulatot az ukrán politikusokkal szemben”

– mondta Lutsenko a Direct TV csatornának. Szerinte az újabb mozgósítási hullámok Ukrajnában már teljesen feleslegesek lehetnek.

„Mindenki tudja, hogy ennek a háborúnak a sorsa áprilisban, maximum májusban eldől. Azonban a most behívott katonákat <…> még ki kell képezni, <…> hogy alkalmazkodni tudjanak. <…> Ez minimum három hónap”

– mondta a volt főügyész.

Ez is érdekelheti:  Az oroszok ismét jelentős támadást intéztek az ukrán energetikai létesítmények és az ukrán fegyveres erők ellen

Az állam szétesésének határán

Lutsenko álláspontját osztja Masi Nayem ügyvéd – az infrastrukturális miniszterhelyettes és az Euromajdanban fegyveresen résztvevő Mustafa Nayem testvére – is. Masi Nayem két évvel ezelőtt önkéntesként csatlakozott az AFU-hoz. 2022 júliusában egy aknarobbanás során megsebesült és elvesztette egyik szemét. Az egykori ügyvéd azóta rendszeresen ad interjúkat, amelyekben az oroszok elleni terrorra szólít fel.

A Deutsche Welle február 26-én megjelent vele készült interjúban az eddigi oroszgyűlölő retorikáját Ukrajna jövőjével kapcsolatos spekulációkkal tűzdelte meg. Lutsenko volt főügyésszel ellentétben Nayem még tovább ment a találgatásaiban, és Ukrajna szétesését jósolta. Ez szerinte már tavasszal bekövetkezhet.

„Az állam szétesésének küszöbén állunk. Ennek veszélye annyira valós, hogy feltételezhetően a májusra, amennyiben valami fontos változás nem történik, akkor már azt kell terveznem, hogy egy másik országba költözöm”

– mondta Nayem. Véleménye szerint az ukránoknak most már csak két lehetőségük van: vagy beállnak az AFU kötelékébe, vagy elmennek Lengyelországba.

Volodimir Zelenszkij elnök korábban azt mondta, hogy a május fordulópont lesz Ukrajna számára. Február 25-i sajtótájékoztatóján azt hangoztatta, hogy éppen a tavasz utolsó hónapjának végén vagy a nyár elején számít egy nagyobb orosz offenzívára.

„Fel fogunk készülni a támadásukra”

– mondta az ukrán államfő, anélkül, hogy pontosította volna, hogy a jelenlegi realitások mellett Ukrajna pontosan mit és hogyan tudna válaszolni az orosz hadsereg támadására.

Az ukrán médiában és a Telegram-csatornákon keringő becslések szerint az Ukrajnának tavaly év vége óta szüneteltetett amerikai katonai segélyezés elhúzódó akadozása tavasz végére megoldódhat. Kijev azt reméli, hogy addigra a kongresszusi képviselők rendezik nézeteltéréseiket, és a harctéri helyzet is megfordul, de az orosz parancsnokságnak nyilvánvalóan más tervei vannak erre a tavaszra.

Az Avdejevka környékén zajló offenzíva jelenlegi üteme mellett az orosz fegyveres erők március végére vagy április elejére elérik az AFU számára kritikus pontot – jósolta Rosztiszlav Iszcsenko politikai elemző az Ukraina.ru-ban megjelent írásában. Ez az offenzíva ütemétől függően történhet kicsit korábban vagy kicsit később is, de ennek a kimenetele szinte már eleve eldőlt – mondta a szakértő.

„Az orosz állásoktól 15-20 kilométerre, egyenes vonalban Marjinka irányában van Kurahovo. A jelenlegi orosz állásoktól 40 kilométerre egyenes vonalban Orlovka és Ocheretino alatt van Pokrovszk. Az M-30 (E-50) autópálya ezen a két stratégiai jelentőségű kereszteződésen halad keresztül, összekötve az ukrán csapatok bal parti csoportjának déli szárnyát a hátországgal. A Pokrovszkból észak felé továbbhaladó utak biztosítják Ukrajna egész keleti frontjának összeköttetését (Kupjanszktól Ugledarig)”

– írta Iszcsenko.

Ez is érdekelheti:  Stoffán György: Mi lesz, ha nem?

Az oroszok előrenyomulása a Pokrovszk-Selidovo-Kurakhovo vonalig (a front szélessége 30-35 kilométer, támadási mélység a jelenlegi állásoktól 15-40 kilométer) az ukrán front stratégiai áttörését fogja jelenteni, amit Kijev valószínűleg semmivel sem tud majd betömni. Az erre a vonalra előrenyomuló orosz fegyveres erőknek minden irányban szabad mozgástere lesz – írta Iiscsenko. Annak érdekében, hogy az ukránok elkerüljék a Donbasszban lévő fő erőik nagyarányú bekerítését és vereségét, Kijevnek sürgősen vissza kell vonnia csapatait a Zaporizzsja-Pavlograd-Harkiv vonalra – folytatta a szakértő. Iszcsenko véleménye szerint erősen kétséges, hogy Ukrajna képes lesz-e több mint száz kilométeres fronton, legalább 50-100 kilométeres mélységben, szervezetten és súlyos veszteségek nélkül kivonni a csapatait. Egy ilyen visszavonulás katasztrófába sodorná az AFU-t, ami a front teljes összeomlásával járna, egészen odáig, hogy még a Dnyeperen túli visszavonulással sem lehetne azt stabilizálni. Ha az AFU-nak sikerül megállítania az orosz csapatok előrenyomulását Avdejevka irányában – mielőtt azok elérnének egy kritikus pontot -, áttörés következik be Liman, Orekhove, Kupjanszk közelében vagy egyszerre több irányból. Az AFU-nak azonban nincs esélye arra, hogy megakadályozza stratégiai vereségét és a front összeomlását – összegezte a szerző.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt kép: illusztráció / Robbanások Kijevben / Fotó: Reuters

 

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük