KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A NATO meggyőzte a török elnököt, hogy hagyjon fel a svéd csatlakozás blokkolásával

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A NATO szabaddá tette az utat Svédország számára, hogy csatlakozzon a nyugati katonai szövetséghez, mivel meggyőzte Recep Tayyip Erdogan török elnököt, hogy hagyjon fel a stockholmi pályázattal szembeni ellenállásával.

A török elnök beleegyezett abba, hogy támogatja Svédország jelentkezését, és ratifikációra továbbítja a javaslatot az ankarai törvényhozóknak – közölte Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, miután hétfőn Vilniusban vendégül látta Erdogan elnököt és Ulf Kristersson svéd miniszterelnök találkozóját.

“EZ EGY TÖRTÉNELMI LÉPÉS, AMELY MINDEN NATO-SZÖVETSÉGEST ERŐSEBBÉ ÉS BIZTONSÁGOSABBÁ TESZ” – TETTE HOZZÁ.

Törökország a NATO legutóbbi bővítésének útjában állt, vétójogát nagyrészt azon aggodalmára hivatkozva használta, hogy Svédország nem tett eleget a kurdbarát terrorista szervezetek visszaszorításáért. A 31 országot tömörítő szövetség minden új taggal szemben egyhangú jóváhagyást követel meg. Korábban hétfőn Erdogan azt mondta, hogy Ankara jóváhagyná Svédország pályázatát, ha Törökország bekerülne az Európai Unióba.

Stoltenberg, aki tagadta, hogy bármilyen kapcsolat lenne a NATO-bővítés és Törökország uniós csatlakozása között, azt mondta, hogy Erdogan és Kristersson szorosan együttműködött Ankara “jogos biztonsági aggályainak” kezelése érdekében.

Hozzátette: “Ennek a folyamatnak a részeként Svédország módosította alkotmányát, megváltoztatta törvényeit, jelentősen kibővítette a Kurdisztáni Munkáspárt elleni terrorellenes műveletét, és újraindította a Törökországba irányuló fegyverexportját”.

Erdogan ígéretet tett arra, hogy a lehető leghamarabb továbbítja Svédország NATO-pályázatát a török törvényhozóknak, és segít “biztosítani a ratifikációt” – mondta Stoltenberg. Egyértelmű menetrendet nem határoztak meg Stockholm csatlakozására a blokkhoz.

Svédország és a szomszédos Finnország tavaly kérte a NATO-tagságot, feladva a katonai semlegesség hosszú hagyományait az orosz-ukrán konfliktus által keltett félelmek miatt. Finnországot áprilisban hivatalosan is felvették a szövetségbe, de Törökország blokkolta Svédország jelentkezését, miután azzal vádolta az országot, hogy kurd terroristáknak nyújt menedéket.

Joe Biden amerikai elnök nyomást gyakorolt Erdoganra, hogy hagyjon fel a NATO bővítésével szembeni ellenállásával, és azt mondta, hogy a kérdést meg kell oldani ahhoz, hogy Washington jóváhagyja az F-16-os vadászgépek eladását Törökországnak.

Orosz Hírek

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: