A MAGYAR KATOLIKUS PÜSPÖKI KONFERENCIA KÖZLEMÉNYE

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia alábbi közleményét adjuk közre, az árvízi adományozásokkal kapcsolatosan.

A konferencia megállapította, hogy a katolikus egyház hívei eddig példamutató nagylelkűségről tett tanúbizonyságot, s az egyház vezetői további gyűjtésre buzdítanak.

MAGYAR KATOLIKUS PÜSPÖKI KONFERENCIA
CONFERENTIA EPISCOPORUM HUNGARIAE
H-1071 Budapest VII., Városligeti fasor 45.
Telefon: (36-1) 342-6959, Telefax: (36-1) 342-6957
Mobil: (+36-30) 742-4441; (+36-30) 742-4443
Postai cím: 1406 Budapest, Pf. 79.
E-mail: pkt@katolikus.hu
Országos összefogás június 20-án

A május elejétől tartó folyamatos esőzések az ország több régiójában is hatalmas károkat okoztak. A megáradt folyók, patakok, valamint a belvíz számtalan várost és települést árasztott el és sok esetben napokra elzárt a külvilágtól. Észak-Magyarországon a Sajó, a Hernád és a Bódva menti települések szinte kivétel nélkül víz alá kerültek. Több mint 4700 családot kellett kitelepíteni és több száz család otthona összedőlt.

Egyházunk segélyszervezete révén az első perctől kezdve nagy erőkkel segíti a helyszínen a bajbajutottakat, önkéntes munkával és segélyszállítmányokkal egyaránt. A Katolikus Karitász családok ezreit látta el eddig tartósélelmiszerrel, ivóvízzel, takarókkal, tisztítószerekkel és gyógyszerekkel. A kitelepített családok gyermekeinek táborokat szerveznek. A rászorulók megsegítésére elkülönített bankszámlán is várják a lakosság nagylelkű adományait.

Az egyházmegyei karitász szervezetek külön-külön is akciókat szerveznek és folyamatosan gyűjtenek adományokat, Püspöki Konferenciánk pedig már jelentős  összeget bocsátott rendelkezésre katasztrófa-alapjából a legsürgősebb segítségnyújtásra. A hívek példamutató összefogásának köszönhetően az egyházmegyékből eddig érkezett adományok értéke meghaladja a 70 millió forintot.

Mindezek azonban csupán az azonnali segítségnyújtásra elegendők. Az árvíz okozta pusztítás következményeinek enyhítéséhez nagy szükség van a további összefogásra, ezért június 20-án, vasárnap a katolikus templomokban országos gyűjtést rendezünk az árvíz károsultjainak megsegítésére.

Kérjük a hívek nagylelkű adományait, hogy minél több családnak segíthessünk otthonuk újjáépítésében!

Budapest, 2010. június 10.


Magyar Katolikus Püspöki Konferencia


Felolvasandó  2010. június 13-án a szentmiséken!


Egyházmegyei tájékoztató:

A természetbeni adományokat továbbra is az Egyházmegyei Karitász (Gégény Béla) továbbítja a rászorulókhoz. A pénzbeli adományokat a szokásos módon az Egyházmegyei Hivatal gyűjti össze és továbbítja.

Debrecen, 2010. június 11.


Bosák Nándor
debrecen-nyíregyházi püspök

3 thoughts on “A MAGYAR KATOLIKUS PÜSPÖKI KONFERENCIA KÖZLEMÉNYE

  1. Milyen jó, hogy a püspök urak is észrevették végre, hogy árvíz van!!! Egy hónapja minden vasárnapi misén vártam a felhívást adakozásra a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciától, annál is inkább mert pl. Haiti esetében ez szinte azonnal megtörtént!!
    Eddig mindig az egyházon keresztül adakoztam, de most kénytelen voltam másképp megoldani!!

  2. Köszönöm, hogy olvashattam. MI)NDEN (!) történelmi egyház kötelessége lenne a segítségnyújtás. Ezidáig, a Református és a katolikus egyházak felhívását olvastam,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük