KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A lengyel parlament megválasztotta Donald Tuskot miniszterelnöknek

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Donald Tusk veterán EU-párti politikus lett hétfőn Lengyelország új miniszterelnöke, miután az ország parlamentje egy döntő bizalmatlansági szavazáson megbuktatta Mateusz Morawiecki jelenlegi kormányfőt.

Tusk kényelmes győzelmet aratott, 248 képviselő szavazott mellette, 201 ellene. A politikusnak legalább 225 szavazatra volt szüksége ahhoz, hogy miniszterelnök legyen.

A miniszterelnök megválasztására röviddel azután került sor, hogy a lengyel parlament leváltotta posztjáról Morawieckit. A ház elsöprő többséggel támogatta az immár volt miniszterelnök elleni bizalmatlansági indítványt, mintegy 266 képviselő szavazott mellette.

Morawiecki bukása azután következett be, hogy jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) pártja vereséget szenvedett az október közepén tartott lengyelországi parlamenti választásokon. A választást Tusk EU-párti pártok széles koalíciója nyerte meg, amely most többségben van a parlamentben.

A PiS elismerte vereségét, Jaroslaw Kaczynski pártelnök pedig az ország “demokráciáját” üdvözölte, bár a kormány bukását a párt elleni széles körű lejárató kampányra fogta. Tusk megválasztása után azonban Kaczynski maga is engedetlenkedett, és megrohamozta a parlament pódiumát, miközben azzal vádolta az új miniszterelnököt, hogy “német ügynök”.

Tusk 2007 és 2014 között volt Lengyelország miniszterelnöke. Röviddel hivatali idejének befejezése után az Európai Tanács elnöke lett, és 2019 végéig vezeti a blokk végrehajtó testületét.

Orosz Hírek

Kiemelt képen: Donald Tusk / Fotó: Twitter

Ez is érdekelheti:  Óriási összeg megfizetésére ítélték Trumpot

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük