KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A kutatók szerint a Sputnik vakcina már nem hatásos az eredeti Covid-19 vírussal szemben

A COVID-19 világjárvány még mindig tart, ezért a Szputnyik V vakcina összetételét ennek megfelelően kell megváltoztatni – mondta a Gazeta.ru hírportálnak adott interjújában Alekszandr Ginzburg, a Gamalja Epidemiológiai és Mikrobiológiai Kutatóközpont igazgatója. Az átdolgozott vakcinának 2024 márciusára kell rendelkezésre állnia. Fennáll azonban annak a veszélye, hogy addigra új vírustörzsek jelennek meg, és az új vakcinának addigra „alig vagy egyáltalán nem lesz hatásos”.

Ginzburg elismerte, hogy a Szputnyik V az új vírustörzsek miatt már nem véd a koronavírus fertőzés ellen. Az eredeti készítmény az első két évben – 2020 augusztusától 2022 júliusáig – hatékony volt. 2022 nyarától, amikor új koronavírusváltozatok jelentek meg, a vakcina hatékonysága egynyolcadára, majd a huszadára csökkent. Az XBB.1.5 variáns megjelenésével a Szputnyik V „védelmi mechanizmusa egyszerűen megszűnt”.

A Gamaleja Kutatóközpont által kifejlesztett Szputnyik V volt az egyik első vakcina a világon, amelyet a COVID-19 világjárvány ellen alkalmaztak. Oroszországban több tízmillió embert oltottak be vele. A vakcinát több országba is szállították, de a WHO soha nem hagyta jóvá.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)Kiemelt kép: archív / az orosz Szputnyik V vakcina szállítása a moldovai chisinaui repülőtéren / Forrás: Sputnik © Michai Karrausch

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük