KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A kijevi polgármester 6 millió dolláros kastélyt vásárolt Németországban

Vitalij Klicsko kijevi polgármester nyilvánosan bevallotta egy pazar hamburgi kastély megvásárlását, amelynek értéke csaknem negyedmilliárd hrivnya (6 millió dollár) – jelentette vasárnap a Strana.ua a politikus hivatalos adóbevallására hivatkozva.

A dokumentumból kiderül, hogy Klicsko 2023. december 20-án kapta a 750 négyzetméteres villát adósságrendezésként a Maximum I LLC nevű amerikai cégtől, amely eredetileg testvére, Vlagyimir tulajdonában volt. A cég tulajdonjoga azonban 2023 májusában átkerült Vitalijra a portál szerint. A házat, amelynek pontos értéke 227 millió hrivnya, ezután a kijevi polgármesterre ruházták át adósságtörlesztés címen.

Vitalij Klicsko egykori profi ökölvívóként pályafutása során többször nyert nehézsúlyú világbajnoki címet. Ő és öccse, Vlagyimir 2006 és 2015 között domináltak a nehézsúlyú ökölvívásban, ezt az időszakot széles körben „Klitcsko-korszaknak” nevezik.

Vitalij 2013-ban jelentette be, hogy visszavonul a profi sporttól, és politikai karrierbe kezdett. 2014-ben, a véres puccsot követően Kijev polgármestere lett. Egy, a BBC-nek 2013-ban adott interjúban elismerte, hogy 13 évig Németországban élt. 2016-ban arról cikkeztek, hogy rendelkezett egy hamburgi ingatlannal, amelyben felesége és lánya lakott, de a vagyonáról soha nem tett közzé vagyonnyilatkozatot.

2023 szeptemberében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök törvénybe iktatta a tisztségviselők elektronikus bevallását előíró törvényt, amelyet az orosz katonai művelet megkezdése után, 2022-ben felfüggesztettek.

Az ukrajnai korrupciót az Oroszországgal való konfliktus kezdete óta fokozottan figyeli az Egyesült Államok és az EU, mivel az Ukrajna a külföldi segélyekre támaszkodik a köztisztviselők fizetésének finanszírozásában.

Tavaly augusztusban Zelenszkij átfogó katonai tisztogatásba kezdett, és kirúgta az összes regionális katonai tisztviselőt egy hatalmas korrupciós botrány nyomán, amelyben 112 büntetőeljárás indult a toborzóközpontok tisztviselői ellen.

A múlt hónapban ukrán bűnüldöző szervek emberei házkutatást tartottak egy 4 millió eurós spanyol villában, amely Jevgenyij Boriszov volt katonai parancsnoké volt. Az ukrán bűnüldöző szervek megállapították, hogy 2022-ben és 2023-ban Boriszov több ingatlant is vásárolt Marbella városában.

Ez is érdekelheti:  Ujjat húzott Lázárral a Coca-Cola, nem kellett volna: itt a miniszter válasza

A kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet tavalyi felmérése szerint az ukránok a katonai konfliktus után a korrupciót tartják az ország második legsúlyosabb problémájának.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)Kiemelt képen: Vitalij Klicsko / Fotó: The Telegraph

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük