A Nemzet Zászlója az Andrássy Úton - Drábik János gondolatai a rendezvényről

KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A Fehér Ház magas rangú tisztségviselője irányítja majd Joe Biden újraválasztási kampányát

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Joe Biden fehér házi főtanácsadója vezeti az elnök 2024-es újraválasztási kampányát, amelyet a Delaware állambeli Wilmingtonból irányítanak majd – közölték Washingtonban kedden, egy időben azzal, hogy Joe Biden egy videóban hivatalosan is bejelentette, elindul újraválasztásáért.

A kampányfőnök Julie Chávez Rodriguez lesz, akinek nagyszülei ismert munkajogi aktivisták voltak, ő maga pedig politikai aktivistaként is tevékenykedett Kaliforniában. Helyettese Quentin Fulks, akinek tavaly kampányfőnökként része volt a georgiai demokrata szenátor, Raphael Warnock újraválasztásában.

Joe Biden hivatalosan is bejelentette, indul a 2024-es elnökválasztáson

A kampánycsapat tagjai között lesz Joe Biden több fehér házi munkatársa. A választási harcot a Delaware állambeli Wilmingtonból vezeti majd a hivatalban lévő elnök kampánycsapata. Ez a város Joe Biden otthona, ahol általában hétvégéit és szabadidejét is tölti.

Joe Biden kedden washingtoni idő szerint kora reggel megjelent kampányvideójában jelentette be, hogy második négy évre is szeretné elnyerni az elnöki mandátumot.

A hivatalban lévő államfő az elmúlt hónapokban többször utalt arra, hogy szándékában áll elindulni a 2024-es választáson, de a bejelentés időpontját sokáig lebegtette.

A megkezdett munkát szeretné lezárni – erre hivatkozva kért újabb négy évet az elnökválasztási indulást bejelentő videóban.

Visszautalva első elnöki kampányára megismételte, hogy változatlanul zajlik a harc „Amerika lelkéért”. A jövő évi választás tétjeként jelölte meg, hogy több vagy kevesebb szabadsággal, több vagy kevesebb joggal rendelkeznek-e majd az amerikaiak, és kiemelte az egyéni szabadságjogok fontosságát.

Nem igazán örültek az amerikaiak a Biden újraidulásáról szóló bejelentésnek

A republikánusokat azzal vádolta, hogy korlátoznák a jogot a terhességmegszakításhoz, szigorítanák a társadalombiztosítási rendszert, valamint betiltanák azokat a könyveket, amelyekkel nem értenek egyet.

A háromperces videó Joe Biden elmúlt két és fél évéből mutat felvételeket, továbbá az elnök által szélsőségesnek nevezett republikánus politikusok és a 2021. január 6-i zavargások képeit is felidézi.

A kampányindító videóból az is kiderül, hogy második elnöki ciklusában is Kamala Harris jelenlegi alelnökkel dolgozna együtt az elnök.

Joe Biden az újraindulását első elnökjelöltsége bejelentésének pontosan negyedik évfordulóján közölte. A várakozások szerint a demokrata párton belül – a szokásjog alapján is – könnyen elnyeri majd az újabb hivatalos jelöltséget.

Joe Biden annak ellenére indul újra az elnöki mandátumért, hogy a közvélemény-kutatások alapján az amerikai választók túlnyomó többsége nem szeretné, ha ő lenne a demokraták jelöltje, és támogatottsága is 40 százalék körül alakul.

Múlt hét végén jelentek meg az AP hírügynökség és a NORC társadalomkutató közös közvélemény-kutatásának eredményei, amelyek szerint a választók 73 százaléka nem látná szívesen, ha a hivatalban lévő elnök lenne a demokrata párt jelöltje 2024-ben. Még a demokrata párt szavazóinak 52 százaléka is elutasítja, míg a magát függetlennek nevező választók 86 százaléka nyilatkozott így. A regisztrált republikánusok 93 százaléka nem szeretné, ha Joe Biden lenne a demokrata induló 2024-ben. A felmérés szerint Joe Biden elnöki tevékenységének elfogadottsága 42 százalékos, ami enyhe javulás idén márciushoz képest, ugyanakkor jócskán elmarad a 2021 áprilisában mért 63 százaléktól.

Joe Biden indulása ellen az amerikai közéletben elhangzó egyik leggyakoribb kifogás az életkora, ugyanis már most is az Egyesült Államok történetének legidősebb elnöke, és egy esetleges újabb elnöki ciklus végén, 2028-ban 86 éves lesz.

A Fehér Ház szóvivője kedden sajtótájékoztatóján az elnök életkorára vonatkozó kérdésre azzal reagált, hogy ezt már 2020-ban is hallották. Karine Jean-Pierre azt mondta, a három éve elhangzottak ellenére az elnök az elmúlt két esztendőben képes volt „eredményeket felmutatni és elvégezni dolgokat”. Az elnök indulási szándékát érintő közvélemény-kutatásokat a szóvivő úgy kommentálta: tisztában vannak azok eredményeivel, viszont 2022-ben, a félidős választásokon mégis „több amerikai szavazott az elnökre, mint bármely más elnökre a történelem során”.

Kiemelt kép: Joe Biden / Fotó: AFP/ANDREW CABALLERO-REYNOLDS

One thought on “A Fehér Ház magas rangú tisztségviselője irányítja majd Joe Biden újraválasztási kampányát

  1. delano roosevelt franklin is megnyerte az újraválasztási kampányát, aaz USA elnöke is lett. De ebbe a győzelembe bele is halt: Pedig sokkal fiatalabb ember volt, mint BIDEN !
    És ráadásul még sokkal okosabb is. Például még Sztálinnal is ki tudott jönni, nem úgy, mint a további demokrata párti utódai…

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: