KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Kérjük, támogassa a magyarok emberi jogaiért küzdő Nemzeti Jogvédő Szolgálatot (njsz.hu) a személyi jövedelemadója 1%-ával!

Adószám: 19334684-1-05

A BRICS-csoportnak fel kell készülnie a dollár összeomlására

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A Nemzetközi Valutaalap orosz ügyvezető igazgatója, Alekszej Mozsin szerint a BRICS-országok csoportja alternatív valutát kínálhatna a dollár és a nemzetközi monetáris rendszer összeomlása esetén.

A RIA Novosztyinak adott, pénteken megjelent interjújában a szakértő megjegyezte, hogy a jelenlegi pénzügyi rendszer hiányosságai egyre nyilvánvalóbbá válnak, és számos kiadványban elkezdték emlegetni a BRICS-országokat „azzal összefüggésben, hogy ez a szövetség alternatívát kínálhat”.

Mozsin kifejtette, hogy a gazdasági blokk tagországai számára lehetséges egy olyan valuta létrehozása, amely „az öt tagország valutáinak kosarára épülne”, amely a kínai jüant, az indiai rúpiát, az orosz rubelt, a brazil reált és a dél-afrikai randot foglalná magában.

„Egy ilyen javaslat megvitatás alatt áll. A dollár és a nemzetközi monetáris rendszer összeomlása esetén az említett BRICS-számítási egységet valódi valutává kell alakítani, amely mögött csereáruk állnak”

– mondta az igazgató a hírügynökségnek.

Az év elején a BRICS pénzügyminisztereinek és központi bankok vezetőinek találkozóján a tagországok képviselői támogatásukról biztosították a dollártól való eltávolodást és helyette a nemzeti valutákkal való kereskedést.

Oroszország pénzügyminiszter-helyettese, Ivan Csebeszkov akkor azt mondta, hogy „a legtöbb ország azt mondta, hogy a BRICS-országoknak a nemzeti valutában történő fizetésekre van szükségük. Mi már egy nagy BRICS-család vagyunk, amely tíz országból áll. A legtöbb ország támogatta az új fizetési mechanizmusok kiépítésének szükségességét, és megosztotta tapasztalatait a központi banki digitális valuták fejlesztésével, új platformok építésével és a különböző platformok kísérleti projektjeiben való részvétellel kapcsolatban”.

Csebeszkov úgy vélte, hogy a februári BRICS-fórum résztvevőinek többsége támogatta a kétoldalú kereskedelem fellendítését és a gazdasági kapcsolatok erősítését a nemzeti valuták független elszámolási mechanizmusaira való áttéréssel.

Eközben a Bloomberg nemrégiben megjelent jelentése szerint az idén újraválasztásra pályázó Donald Trump volt amerikai elnök gazdasági tanácsadói jelenleg azt vizsgálják, hogyan lehetne megbüntetni azokat az országokat, amelyek úgy döntenek, hogy eltérnek az amerikai dollár használatától.

Ez is érdekelheti:  Robert Fico túl van az életveszélyen

A hírportál beszámolója szerint Trump csapata szankciók bevezetéséről tárgyal mind a szövetségesekkel, mind az ellenfelekkel szemben, akik a zöldhasúról más valutákra próbálják átterelni a kereskedelmüket, az ellenintézkedések között szerepel az exportellenőrzés, a valutamanipuláció megváltoztatása és a vámok.

A dollármentesítés felé mutató globális tendencia azután következett be, hogy Oroszországot 2022-ben, az ukrajnai konfliktus kirobbanása után elvágták a nyugati pénzügyi rendszertől. Emellett pénzügyi szakértők aggodalmukat fejezték ki, hogy Oroszország külföldi vagyonának lefoglalása és az ezek elkobzására vonatkozó nyugati tervek tovább ösztönözhetik ezt a tendenciát.

Orosz Hírek

Kiemelt kép: illusztráció / Getty Images

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük