KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A jogvédők próbája

Kedves Olvasóink! 

Az alábbi levelet kaptuk ma este: 

Tisztelt Szerkesztőség!

Börtönben töltött időm alatt segítőim egy kis „piackutatást” végeztek a közismert hazai jogvédő szervezeteknél, hogy az ellenünk folyó jogsértésektől hemzsegő eljárás kapcsán milyen segítséget tudnának nyújtani. Tapasztalataikat a hunniablog.org-on fogják összegezni az elkövetkező napokban, kérem kísérjék figyelemmel az érdekes bejegyzéseket és a mellékelt beharangozó hírt tegyék közzé médiájukban.

A bejegyzés itt érhető el:

http://www.hunniablog.org/2011/12/jogvedok-probaja_08.html

Köszönettel:

Budaházy György

A fenti hivatkozásban megadott anyagot az alábbiakban tesszük közzé. 

NIF szerkesztők 

A Hunnia Blog augusztus végi indulásával egyidőben  – összhangban a blog célkitűzéseivel – felkerestük a Magyarországon képviselettel rendelkező valamennyi olyan jogvédő szervezetet, akik álláspontja addig nem volt közismert a Hunnia-ügyben*…

A célunk az volt, hogy e szervezetek figyelmét a Hunnia-ügyben tapasztalt visszaélésekre ráirányítsuk. Állásfoglalást és segítséget kértünk tőlük az emberi jogok, valamint a törvényes és tisztességes eljárás feltételeinek maradéktalan érvényesülése érdekében.

Álláspontunk szerint az akkor több, mint két éve előzetes letartóztatásban lévő Budaházy György és Szász Endre a nemzetközi fórumok meghatározásai alapján is politikai foglyoknak minősültek**. Ennek kapcsán külön vizsgálatot és állásfoglalást kértünk a szervezetekről a két fogvatartott státuszáról.

A felkeresett szervezetek sorrendben a következők voltak: Amnesty International (AI), Magyar Helsinki BizottságTársaság a Szabadságjogokért (TASZ), és a Magyar Emberi Jogvédő Központ Alapítvány (MEJOK). A felsorolt szervezeteken, és a már említett két támogató jogvédő szervezeten kívül más, Magyarországon elérhető jogvédő csoportot nem találtunk.

Ahol fogadtak minket, megkeresésünkkor átnyújtottuk a szervezet képviselőinek a Hunnia-ügy vázlatos összefoglalóját, a Budaházy György személyét és közéleti munkásságát bemutató Wikipedia-portrét és DVD-filmet, a Szikinger István ügyvéd úr által készített jelentéseket a Hunnia-ügyben felmerült jogsértésekről, valamint a “Magyar Guantanamo” című rövidfilm DVD-változatát. Szintén írásban – angol eredetiben és magyar fordításban – benyújtottuk az Amnesty International és az Európai Bizottság meghatározásait a “politikai fogoly” státuszról.

A kéréseinket, írásban, a következőképpen jelöltük meg:

Tiszteletteljes kéréseink a ‘Budaházy György és társai (Hunnia-ügy)’ kapcsán:  

1. Vizsgálják meg a Hunnia-ügyet az alapvető emberi jogok és nemzetközi normák tiszteletben tartása, valamint a törvényes és tisztességes eljárás feltételeinek teljesülése szempontjából. Vizsgálatuk során megkülönböztetett figyelmet fordítsanak a két fogvatartott vádlott, Budaházy György és Szász Endre István helyzetére. A segítségnyújtás további lehetőségeiről a vizsgálatuk és a rendelkezésre álló eszközeik fényében döntsenek.  

2. A Hunnia-ügy elkövetkezendő bírósági tárgyalásain képviselőik megfigyelőként személyesen vegyenek részt, egészen a jogerős ítélet meghozataláig. (itt lábjegyzetben megadtuk a tárgyalások helyszínét, időpontjait, és jeleztük az egyes tárgyalások nyílt/zárt voltát is)  

3. A lehető legrövidebb időn belül írásos közleményben ismerjék el, hogy Budaházy György és Szász Endre István a nemzetközileg használt meghatározások alapján is politikai foglyoknak minősülnek. Amennyiben a közlemény kiadását elutasítják, kérjük, írásban indokolják az elutasítás okát. 

A következő napok bejegyzéseiben az időrendi sorrendtől eltekintve közöljük valamennyi jogvédő szervezettel történt egyeztetésünk eredményét, és a szervezetek válaszait. Kérésünkre, hogy a jogvédőkkel szerzett személyes tapasztalatait a nyilvánossággal is megossza, Budaházy György fűz a bejegyzéseinkhez rövid, szubjektív kommentárokat.

Folytatjuk…

* A Hunnia-ügy terheltjeit a Nemzeti Jogvédő Alapítvány és a Jobbik Jogsegélyszolgálat munkatársai kezdettől fogva támogatták szakmai, jogvédői munkájukkal.

** Budaházy György és Szász Endre előzetes letartóztatását 2011. szeptember 30-án az elsőfokú bíróság házi őrizetre enyhítette. A bírósági döntés immár jogerős.

 

Tisztelt Olvasók! A portál működtetéséhez nagyon nagy szükségünk van az Önök támogatására.

Kérjük Önöket, hogy a

DONATE

gombra kattintva segítsék anyagi hozzájárulásukkal működésünket!

A portál valóban független, anyagi támogatást semmilyen szervezettől, vagy politikai erőtől nem kapunk, ezért a legkisebb támogatásnak is örülünk.

Nagyon köszönjük!

 

Közreadta: Nemzeti InternetFigyelő

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

4 thoughts on “A jogvédők próbája

  1. Habar az Erdelyi Vilagszovetseg egyik elnoke voltam az Amnesty International gyuleseire sosem mentem el, mert tudvalevo, hogy egy baloldali internaci szervezetrol van szo. Sose erdekelte oket a nemzeti kisebbsegek sorsa, csak az egyeni emberi jog. Emiatt nekik, akarcsak a Helsinki Cityzens Assemblynek, a buzik, pedofilok, lezbik sorsa fontosabb, mint pl. az erdelyi magyarsag sorsa. Ezeket a gremiumokat el is leptek aztan a deviansok. Kileptunk minden hasonlo szervezetbol, pedig az egyiknek meg az elnoksegebe is bejutottam. A cikkben emlitett internaci szervezetektol nem szabad semmire sem varni.

  2. Itt megadom az elobb emlitett szervezet nevet, akikkel vmikor kapcsolatban alltam:
    http://www.igfm.de
    http://www.igfm.ch
    http://www.ishr.org
    A wikipedian utana lehet nezni, hogy kik is ok. A 90-es evek elejen egyertelmuen kiallt az elnyomott nepcsoportok es az azokat vezeto vagy azokert harcolok erdekei mellett. Pontosan emiatt a vilag mediajat uralo zsidosag az ellensegenek hirdette meg es agyonhallgatjak a tevekenyseguket.

  3. Nem ismerem teljes mértékben a tényeket, csak amennyire a sajtóból össze lehetett rakni dolgokat. Épen ezért nem ítélkezem csak egyetlen dolgot nem értek, hogyan lehetett egy szikingert felkérni védőnek, ez egyenlő az öngyilkossággal!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük