KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Szijjártó: önkéntes lesz az uniós támogatás Kijevnek, Magyarország nem vesz részt benne

Az uniós államok mostantól választhatnak, hogy hozzájárulnak-e az Ukrajnának nyújtandó katonai segélyt biztosító Európai Békefenntartási Eszközhöz vagy sem, Magyarország pedig kitart és tartózkodni fog – mondta Szijjártó Péter külügyminiszter.

Tájékoztatása szerint Josep Borrell uniós külügyi vezető az uniós külügyminiszterek luxembourgi tanácskozásán azt javasolta, hogy az EU-tagállamok önkéntesen járuljanak hozzá az Európai Békealaphoz az Ukrajnának szánt fegyverszállítások költségeinek fedezésére, mivel Magyarország továbbra is blokkolja az ebből az alapból származó pénzügyi részletek kiutalását.

„Szeretném alázatosan megjegyezni, hogy mi már évek óta ragaszkodunk ehhez”

– mondta Szijjártó magyar újságíróknak az európai kollégáival folytatott megbeszélése után. Szerinte

„most már lehetetlen lesz azzal vádolni Magyarországot, hogy nem teljesíti a kifizetéseket az Európai Békealapba”.

Az elmúlt hónapokban Magyarország megakadályozta, hogy az Európai Békealaból 6,5 milliárd eurót különítsenek el Ukrajna megsegítésére, mert az ország hatóságai nem győződtek meg arról, hogy a magyar cégek lekerülnek a „háború nemzetközi támogatóinak” listájáról. Magyarország legnagyobb bankja, az OTP egyszer már szerepelt az ukrán listán, majd lekerült róla, de Magyarországnak továbbra is aggályai vannak, hogy az ilyen esetek megismétlődnek. Budapest garanciákat követelt Kijevtől, hogy ilyen helyzet nem fordulhat elő még egyszer, de követeléseit nem teljesítették.

Szijjártó azt is elmondta, hogy Magyarország ellenzi, hogy nyugati katonai kiképzőket küldjenek Ukrajnába az ukrán hadsereg kiképzésére. Szavai szerint Magyarországra továbbra is nyomást gyakorolnak, hogy járuljon hozzá ahhoz, hogy az EU-ból katonai tanácsadókat küldjenek Ukrajnába ukrán katonák kiképzésére.

„Ez hozzájárulhat az ellenségeskedések eszkalálódásához és az Európai Unió és Oroszország közötti konfliktus elmélyüléséhez”

– mondta a miniszter.

Szavai szerint Magyarország nem akadályozta meg, hogy az EU ukrán katonákat képezzen ki európai területen, de nyugati kiképzők Ukrajnába küldése „túlmegy azon, ami elfogadható”.

„Ezt nagyon veszélyesnek tartjuk, ezért nem tudjuk támogatni”

– mondta a magyar külügyminiszter.

Ez is érdekelheti:  Orbán Viktor ellen tervezett merényletről írnak az oroszok, most Szijjártó Péter is megszólalt

Megismételte, hogy Magyarország továbbra is ellenzi az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat és az erre a célra történő pénzosztást, mert tart a konfliktus eszkalálódásától, amely a nyugati országok és Oroszország közötti közvetlen összecsapáshoz vezethet.

Orosz Hírek

 

 

Tisztelt Olvasók! A portál működtetéséhez nagyon nagy szükségünk van az Önök támogatására.

Kérjük Önöket, hogy a

DONATE

gombra kattintva segítsék anyagi hozzájárulásukkal működésünket!

A portál valóban független, anyagi támogatást semmilyen szervezettől, vagy politikai erőtől nem kapunk, ezért a legkisebb támogatásnak is örülünk.

Nagyon köszönjük!

 

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük