KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Kiemelt képen: Olaf Scholz és Christian Lindner 2023. december 13-án Berlinben. Fotó: Florian Gaertner / Photothek / Getty Images)

Akár karácsonyra megbukhat a német kormány

Egyre inkább realitásnak, nem pedig elméleti lehetőségnek tűnik, hogy az Olaf Scholz vezette kormány megbukik, miután juniorpartnere, az FDP kiléphet, vagy kirúgathatja magát a kabinetből. Eközben a német kancellárt a pártján, az SPD-n belül is szeretnék félreállítani, mivel a berlini pártszékházban úgy látják: Scholzcal nincs esélyük a jövő évi szövetségi választáson.

Annak ellenére, hogy szeptember 22-én a párt bástyájának számító Brandenburgban győzött az SPD, nehéz hónapok várnak a kancellárjukra, Olaf Scholzra.

Az SPD ugyanis Brandenburgban nem Scholz miatt, hanem ellenére múlta felül a tartományban a közvélemény-kutatásokat egész nyáron vezető szélsőjobboldali Alternative für Deutschlandot (AfD). Az SPD kampányát a helyben népszerű miniszterelnöke, Dietmar Woidke köré építette, miközben a kampány során a kancellár nevét nem is igazán említették – az egyébként a tartományban élő Scholzot még arra is megkérték, hogy ne vegyen részt aktívan a kampány során.

Scholz ugyanis rendkívül népszerűtlen szövetségi szinten, ezért az SPD-ben már azt is felvetették, hogy a jövő évi választásokon ne a jelenlegi kormányfő legyen a kancellárjelöltjük.

A német egyesítés óta nem túl gyakori, hogy egy regnáló párt ne a kancellárjával fusson neki a választásoknak, azonban Scholz támogatottsága negatív rekordokat dönt időről időre, miközben kormányának népszerűségéről sokat elmondó adat, hogy az EP-választásokon a három pártból álló koalíció, a szociáldemokrata SPD, az ökobaloldali Zöldek, valamint a fiskálisan konzervatív, liberális FDP összesen nem kapott annyi szavazatot, mint az azt megnyerő jobbközép-kereszténydemokrata CDU/CSU pártszövetsége.

Emiatt Scholz nehéz helyzetben találta magát. Hiszen nemcsak az ő és az SPD, hanem a koalíció jövője is hajszálon múlik – a Zöldeknél már egyre többen nyilatkozzák névvel a sajtónak, hogy a kormánypártok közötti különbségek feloldhatatlanok, míg az FDP egyik alelnöke, Wolfgang Kubicki már arról beszélt,

ebben az ütemben nem hiszem, hogy ez a koalíció karácsonyig kihúzza.

Emiatt sokan azt sem tartják kizártnak, hogy akár előrehozott választás jöhet, ugyanakkor abban a jelenlegi kormánypártok egyáltalán nem érdekeltek.

Ez is érdekelheti:  A „béke” szitokszó lett - a Russia Today beszámolója Szijjártó Péter ENSZ-ben elmondott beszédéről

A teljes cikk ide kattintva olvasható

 

Index

 

Kiemelt képen: Olaf Scholz és Christian Lindner 2023. december 13-án Berlinben. Fotó: Florian Gaertner / Photothek / Getty Images)

 

Tisztelt Olvasók! A portál működtetéséhez nagyon nagy szükségünk van az Önök támogatására.

Kérjük Önöket, hogy a

DONATE

gombra kattintva segítsék anyagi hozzájárulásukkal működésünket!

A portál valóban független, anyagi támogatást semmilyen szervezettől, vagy politikai erőtől nem kapunk, ezért a legkisebb támogatásnak is örülünk.

Nagyon köszönjük!

 

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük