KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Északi Áramlat felrobbantása: A lengyel miniszterelnöki kancellária szerint mese az ukrán katonai akció

Varsó közölte, hogy nem találtak robbanóanyag nyomokat azon a bizonyos ukránok által bérelt hajón.

A lengyel miniszterelnök kancelláriájának államtitkára visszautasította a német média több olyan hírét, miszerint az ukrán különleges erők egy csapata egy jacht bérlésével és a Balti-tengeren való áthajózást követően felrobbantotta az Északi Áramlat csővezetékeket. Stanislaw Zaryn „turistáknak” nevezte az állítólagos katonai búvárcsapatot.

Zaryn az ARD közszolgálati televíziónak nyilatkozott, amely a Die Zeit, a Sueddeutsche Zeitung és több más médiummal együtt vizsgálta a tavaly szeptemberben történt robbanás körülményeit, amely megrongálta az Oroszországot és Németországot összekötő két gázvezetéket.

A nyomozás középpontjában egy Andromeda nevű jacht állt, amelyet állítólag szabotőrök egy csoportja bérelt néhány héttel a robbanások előtt. A csapatból állítólag többen ukránok voltak, a bérleti díjat pedig egy olyan cég fizette, amely állítólag egy ukrán üzletember tulajdonában van.

Zaryn a Die Zeit szerint azt mondta, hogy Varsónak „nincs kétsége afelől, hogy ezen a hajón nem volt robbanóanyag”.

A tisztviselő hangsúlyozta, hogy a lengyel hatóságok szerint az utazás „tisztán turisztikai jellegű” volt. „A csoport tagjai között nem volt senki, aki katonai vagy szabotázzsal kapcsolatos kiképzéssel rendelkezett volna”.

Az újságírók szerint azonban 2023 januárjában egy nyomozócsoport HMX nyomaira bukkant a hajón – ugyanannak a robbanóanyagnak a nyomaira, amelyet a támadások helyszínein találtak.

Az újságírók azt is állították, hogy a tervezett szabotázsról szóló első pletykákat egy holland hírszerző tiszt vette fel, aki arról tájékoztatta feletteseit, hogy egy hatfős, búvárnak álcázott kommandós egység készül felrobbantani a csővezetéket.

A tiszt forrása állítólag azt állította, hogy bár Volodimir Zelenszkij ukrán elnök semmit sem tudott a készülő támadásról, az egység Valerij Zaluzsnyijnak, az Ukrán Fegyveres Erők parancsnokának jelentett. A támadásról szóló információkat állításuk szerint a CIA-val is megosztották. Állítólag június 19-re tervezték az akciót, azonban az nem akkor történt.

Ez is érdekelheti:  Peszkov: Az orosz hadsereg visszaállítja az ellenőrzést a teljes Kurszk régióban

Míg a médiakonglomerátum vizsgálata ukrán szerepre utal a szabotázsban, Seymour Hersh amerikai újságíró az Egyesült Államokat tette felelőssé a támadásért, amely szerinte arra akarta kényszeríteni Németországot, hogy az ukrajnai konfliktus miatt keményen lépjen fel Oroszországgal szemben.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt kép: Gázszivárgás az Északi Áramlat 2 gázvezetéknél egy dán F-16-os vadászgépről Bornholm közelében, Dániában, 2022. szeptember 27. © AFP / Danish Defense

Kapcsolódó:

Seymour Hersh mai leleplezése arról, hogyan született meg a fedősztori az Északi Áramlat felrobbantásáról

 

Tisztelt Olvasók! A portál működtetéséhez nagyon nagy szükségünk van az Önök támogatására.

Kérjük Önöket, hogy a

DONATE

gombra kattintva segítsék anyagi hozzájárulásukkal működésünket!

A portál valóban független, anyagi támogatást semmilyen szervezettől, vagy politikai erőtől nem kapunk, ezért a legkisebb támogatásnak is örülünk.

Nagyon köszönjük!

 

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük