KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Zavargásokat robbantott ki a muszlim országokban a gázai kórházat ért támadás (videó)

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A Gázai övezet egyik kórházára mért csapás, amely legalább 500 palesztin halálát okozta, kedd este több muszlim többségű országban, köztük Libanonban, Jordániában és Törökországban is heves tiltakozásokat és zavargásokat váltott ki.

Bejrútban, ahol a Hezbollah palesztinbarát militáns csoport „a példátlan harag napjára” szólított fel, tüntetők gyűltek össze az amerikai nagykövetség épülete előtt, az Awkar negyedben.

Kövekkel dobálták a biztonsági kerítést, és megpróbálták megmászni azt. A rendőrség válaszul könnygázt, és vízágyúkat vetett be a tömeg megfékezésére – jelentette az MTV libanoni hírcsatorna.

A jelentések szerint a tüntetők megpróbáltak betörni az ENSZ Nyugat-Ázsiai Gazdasági és Szociális Bizottságának (ESCWA) irodájába is Bejrút belvárosában.

Hasonló jelenetek játszódtak le Jordánia fővárosában, Ammánban is, ahol a feldühödött tömeg izraeli zászlókat égetett és megpróbálta megrohamozni az izraeli nagykövetséget. Az AFP tudósítója arról számolt be, hogy áttörték az első biztonsági kordont, de később a könnygázt bevető rendőrség visszaszorította őket.

„A rendőrség megakadályozta, hogy tüntetők egy csoportja megpróbáljon bejutni az épületbe” – közölte a jordániai közbiztonsági igazgatóság.

Ammánban szerdán az Egyesült Államok, Jordánia, Egyiptom és a Palesztin Hatóság vezetőinek csúcstalálkozóját tartották volna. A jordániai hatóságok azonban lemondták az eseményt a gázai áldozatok iránti szolidaritásból.

Több török városban, köztük Isztambulban, Malatyában, Gaziantepben és Kayseriben is tartottak tüntetéseket.

Isztambulban, hatalmas tömeg gyűlt össze az izraeli konzulátus előtt, egyes tüntetők tűzijátékot hajigáltak, megmászták a biztonsági kerítést, és megpróbálták felgyújtani az épületet. Mások köveket dobáltak és ekégettek egy amerikai zászlót – jelentette a helyi média.

A rendőrség közbelépett, és feloszlatta a rendbontókat. Fahrettin Altun, Recep Tayyip Erdogan elnök szóvivője felszólította azokat, akik a gázai halálesetek miatt „jogos dühüket” akarják kifejezésre juttatni, hogy tartsák tiszteletben a törvényt.

Ez is érdekelheti:  Meghalt a brit Rothschild család feje

A palesztin hatóságok Izraelt tették felelőssé a gázai al-Ahli arab kórházra kedden mért, legalább 500 halálos áldozatot követelő csapásért.

Az izraeli hadsereg és Benjámin Netanjahu miniszterelnök viszont azt mondta, hogy a kórházat egy olyan rakéta találta el, amelyet az egyik palesztin fegyveres csoport indított, és amely letért az útvonaláról. Izraeli tisztviselők korábban azzal vádolták a Gázai övezetet kormányzó Hamász csoportot, hogy kórházakat, iskolákat és mecseteket használ fedezékül a műveleteik számára.

Az Izraeli Védelmi Erők megtorló csapásokat mértek Gázára, miután a Hamász és a vele szövetséges fegyveresek október 7-én meglepetésszerű támadást intéztek izraeli városok ellen.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük