KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Vizsgálja az Átlátszót, a TASZ-t és a Helsinki Bizottságot a CÖF-CÖKA, az eredményeket elküldik a Szuverenitásvédelmi Hivatalnak

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Oknyomozásának eredményeire hivatkozva magyarországi politikusok és magánszemélyek „levadászásával” vádol hazai civil szervezeteket a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány – Civil Összefogás Fórum (CÖF-CÖKA), írja az MTI.

„Idegen érdekek mentén és idegen forrásból Magyarországon működő civil szervezetek magyarországi politikusokat és magánszemélyeket figyelnek meg”

– jelentette ki ifj. Lomnici Zoltán, a CÖF-CÖKA szóvivője budapesti sajtótájékoztatóján.

Lomnici azt mondta, hogy az olyan külföldről finanszírozott szervezetek tevékenységének vizsgálata érdekében, mint a Társaság a Szabadságjogokért, a Magyar Helsinki Bizottság vagy a Transparency International a CÖF-CÖKA munkacsoportot hoz létre, a megszerzett információkat pedig továbbítják a Szuverenitásvédelmi Hivatalnak.

Tordai Máté, a CÖF-CÖKA szakkoordinátora közölte, hogy elsőként az atlatszo.hu Közhasznú Nonprofit Kft. és az Átlátszónet Alapítványt vizsgálták, és „megállapították, hogy az atlatszo.hu már a portálján ”egyértelművé teszi anyagi természetű nemzetközi kötődését, amikor ismerteti a jelenlegi és volt intézményi támogatóinak körét.

„Ezek között megtalálható a Soros György által alapított Nyílt Társadalom Alapítványok, valamint a szintén általa támogatott Zinc Network, a Sigrid Rausing Trust, továbbá a Journalism Development Network és számos további külföldi NGO”

– mondta.

A sajtótájékoztatón az Átlátszó éves beszámolóit nézték át 2016-ig visszamenőleg, ezek szerint az atlatszo.hu Közhasznú Nonprofit Kft. a 2016-os évtől, összesen összesen 450 647 dollárt, 180 000 angol fontot és több mint 91 millió forintot fogadott el a külföldi civil szervezetektől. Eközben az Átlátszónet Alapítvány 240 000 dollár támogatást kapott az Open Society Institute-tól, amiből többek között az atlatszo.hu Közhasznú Nonprofit Kft. tevékenységét finanszírozta – mondta Lomnici, aki szerint ezek alapján kijelenthető, hogy az Átlátszó oknyomozó munkáját számottevő külföldi pénzek mentén folytatja.

Azt is mondta, hogy CÖF-CÖKA adatigényléssel fordul az Átlátszóhoz, amelyben arra kérik a szervezetet, nyilatkozzanak arról: megfigyelt-e már, illetve folytatott-e már oknyomozó munkát az Átlátszó külföldi forrásból.

Ez is érdekelheti:  Francia zsoldosok kezelik a Caesar önjáró lövegeket Ukrajnában

Kiemelt kép: Hatlaczki Balázs/PestiSrácok.hu

 

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük