KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

USAID: Kijev csődbe megy, ha nem kap több pénzt

A Washington Ukrajnának szánt humanitárius segélyprogramját felügyelő amerikai segélyszervezet figyelmeztette a törvényhozókat, hogy a finanszírozás kifutóban van, és Kijevet a gazdasági csőd veszélye fenyegeti, ha nem kap több pénzt.-írta meg az oroszhirek.hu

Nincs több közvetlen költségvetési támogatásunk – vallotta Erin McKee, az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségének (USAID) egyik képviselője szerdán a szenátus külügyi bizottsága előtt Washingtonban.

Az utolsó részletet a költségvetési év végén folyósították. Ez veszélyezteti, különösen az elkövetkező hónapokban Ukrajna képességét arra, hogy a háború folytatása közben fenntartsa gazdasági stabilitását.

Az amerikai kormány legutóbbi költségvetési éve szeptember 30-án ért véget. Ukrajna nemcsak a fegyverek legnagyobb szállítójaként támaszkodott Washingtonra, hanem a nem katonai kiadásai fedezésére is kapott pénzt. Joe Biden elnök egy 106 milliárd dolláros sürgősségi költségvetési törvényjavaslatot terjesztett elő, amely egyesíti az Ukrajnának az Oroszország elleni harcban és Izraelnek a Hamász elleni harcban nyújtott támogatásokat. Emellett 9,2 milliárd dollár humanitárius segélyt is tartalmaz, amely mindkét konfliktushoz kapcsolódik.

McKee szerint az USAID segítsége lehetővé tette, hogy Ukrajna a saját állami bevételeit teljes egészében a védelemre költse, beleértve a katonák fizetését is.

Ez azt jelenti, hogy nincsenek forrásaik arra, hogy saját népükről gondoskodjanak és kormányozzanak – tette hozzá.

Az olyan kiadásokat, mint a tanárok, a rendőrség és az egészségügyi dolgozók fizetése, felfüggesztik az új amerikai finanszírozás jóváhagyása nélkül – mondta McKee. Állítása szerint a finanszírozás elhúzódó szüneteltetése megnyomorítaná az ukrán gazdaságot, ami Vlagyimir Putyin orosz elnöknek adná meg a fölényt a folyamatban lévő konfliktusban.

Ha a gazdaságuk összeomlik, Putyin győzött.

A kongresszus ellenállása Biden Ukrajna-politikájával szemben az elmúlt hónapokban egyre erősödött. A republikánusok által ellenőrzött képviselőház a múlt héten elfogadott egy 14 milliárd dolláros segélytörvényt csak Izrael számára, az Ukrajnának szánt új finanszírozásról pedig külön kell dönteni. A demokraták által ellenőrzött szenátus kedden megakadályozta a képviselőházi törvényjavaslatot, követelve, hogy helyette Biden összevont segélycsomagját hagyják jóvá.

Ez is érdekelheti:  Lavrov: Oroszország reagálni fog arra, hogy a régióit amerikai fegyverekkel támadják

A kongresszus korábban négy törvényhozási fordulóban 113 milliárd dollárnyi ukrajnai segélyt hagyott jóvá. McKee arra figyelmeztetett, hogy az újabb finanszírozási részlet jóváhagyása nélkül az ukrán kormánynak “szükségintézkedéseket kellene alkalmaznia, például pénzt kellene nyomtatnia, vagy nem lenne szabad kifizetnie a kritikus fizetéseket, ami hiperinflációhoz vezethet, és súlyosan károsíthatná a háborús erőfeszítéseket”.

MH

Kiemelt kép: news.myseldon.com

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

One thought on “USAID: Kijev csődbe megy, ha nem kap több pénzt

  1. Már majdnem sajnálom az ukránokat… Az ukrán vezetésnek kellett volna annyi esze legyen, hogy önállóan nem képesek háborúzni, mégis nagy pofájuk volt. A hülye EU-s vezetés az olcsó energia elutasításával, a szankciókkal, Ukrajna erőnkön felüli segélyezésével (és még a migráció támogatásával is…) olyan terhet rótt Európára, ami már hazaárulás. Nincs több pénzünk erre, az USÁ-nak sincs. Ukrajna kössön békét – olyan feltételekkel, amit az oroszok szabnak meg. Egyék meg, amit főztek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük