KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

USA: Persze, hogy megemelték az adósságplafont…

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Joe Biden amerikai elnök és Kevin McCarthy képviselőházi elnök szombat este hosszas telefonbeszélgetést követően „előzetes” megállapodásra jutott az ország adósságplafonjának emeléséről és a szövetségi kormányzati kiadások visszafogásáról. A törvényjavaslatot azonban még a kongresszusnak véglegesítenie és megszavaznia kell, mielőtt a kormánynak kifogy a számlák kifizetéséhez szükséges pénze.

„Úgy vélem, ez egy olyan elvi megállapodás, amely méltó az amerikai néphez. Történelmi kiadáscsökkentést tartalmaz, következetes reformokat, amelyek segítik az embereket kiemelni a szegénységből a munkaerőpiacra, és visszaszorítják a kormányzati túlterjeszkedést”

– mondta McCarthy újságíróknak.

„A megállapodás kompromisszumot jelent, ami azt is jelenti, hogy nem mindenki kapja meg azt, amit akar” – mondta Biden a nyilatkozatában.

„Ez egy fontos lépés előre, amely csökkenti a kiadásokat, miközben megvédi a dolgozó emberek számára létfontosságú programokat és mindenki számára növeli a gazdaságot”.

A házelnök szerint a törvénytervezet „sokkal többet” tartalmaz, de azt mondta, hogy „még sok munka vár ránk”, és nem volt hajlandó kérdéseket feltenni, amíg nem tájékoztatja párttársait az előrehaladásról. Szombaton későbbre tűzték ki a képviselőházi konferenciahívást a tárgyalások előrehaladásáról.

Biden és McCarthy szombaton kétszer is beszélt telefonon – az egyik beszélgetés több mint 90 percig tartott -, hogy megpróbáljanak kompromisszumot kötni. A „keretmegállapodásról” e ” kiterjesztett megbeszélések” során tárgyaltak, de a pontos szövegezést még nem véglegesítették, mind a republikánus, mind a demokrata párt keményvonalas törvényhozóinak ellenvetései mellett – jelentette a Bloomberg a tárgyalásokat ismerő személyekre hivatkozva.

McCarthy azt ígérte, hogy vasárnap teszi közzé a törvényjavaslat szövegét, és reméli, hogy szerdán – alig néhány nappal azelőtt, hogy a kormánynak az előrejelzések szerint elfogy a pénze – szavazást tarthat.

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter eredetileg arra figyelmeztetett, hogy minisztériumának június 1-jére elfogyhat a pénze, de pénteken azt mondta, hogy június 5-ig még valószínűleg képes lesz teljesíteni a kötelezettségeit. Közgazdászok arra figyelmeztettek, hogy ha nem születik megállapodás időben, és az Egyesült Államok nem teljesíti részletfizetési kötelezettségeit, az piaci összeomlást idézhet elő, és hosszabb távon ronthatja a dollár iránti bizalmat.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt kép: Kevin McCarthy képviselőházi elnök beszédet mond, miután 2023. május 27-én „elvi megállapodásra” jutott Joe Biden elnökkel © AP / Patrick Semansky

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: