KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Ukrajnában teljes a jogállam: a galíciai SS-divízió jelképei nem náci jelképek

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az ukrán legfelsőbb bíróság szerint a galíciai SS-divízió szimbólumai nem kötődnek a nácizmushoz – jelentette a Strana.ua internetes hírportál az Ukrán Nemzeti Emlékezet Intézetének ügyvédjére hivatkozva.

“A Legfelsőbb Bíróság véget vetett egy hosszú bírósági eposznak, amely öt évvel ezelőtt kezdődött”

– mondta Vjacseszlav Jakubenko ügyvéd.

A lap megjegyzi, hogy 2020-ban az ukrajnai elsőfokú bíróság jogellenesnek ítélte a Nemzeti Emlékezet Intézetének eljárását, amely megtagadta a hadosztály szimbólumainak elismerését, mivel azok a náci szimbólumok használatának tilalma alá tartoznak. Ezt a döntést most a Legfelsőbb Bíróság hatályon kívül helyezte.

Áprilisban Vlagyimir Putyin orosz elnök söpredéknek nevezte a “galíciai” SS-hadosztály jelvényeit viselő katonai egyenruhás ukránokat, és azt mondta, hogy a nácikkal szimpatizáló embereknek meg kell érteniük, hogy Ukrajna a Nyugat eszköze céljai eléréséhez.

A “Galícia” SS-hadosztályt 1943. április 28-án hozták létre, és egészen a következő nyárig létezett, amikor a Vörös Hadsereg legyőzte a Lviv/Lemberg melletti Brodi városánál. A hadosztály katonái háborús bűnöket követtek el civilek ellen, és részt vettek a lengyel Hucie Pieniackiej falu megsemmisítésében, ahol több mint 500 embert gyilkoltak meg. Az SS-csapatokat, amelyeknek a galíciai hadosztály is része volt, a Nürnbergi Törvényszék bűnszervezetnek nyilvánította.

Orosz Hírek

Ez is érdekelheti:  „Késhegyre a magyarokkal! Aki nem menekül el, az lesz első!” – újabb magyarellenes kirohanás Kárpátalján

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük