KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Tovább csökkent Ukrajna támogatottsága az EU-ban

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Csökkent az Ukrajnának küldött fegyverek és az országból érkező menekültek befogadásának támogatottsága az uniós közvélemény körében – derült ki az Eupinions közvélemény-kutató intézet felméréséből. A Kijevet a Moszkvával való konfliktusában segítő intézkedéseket azonban a válaszadók többsége még mindig támogatja – derül ki a felmérésből.

A június folyamán 27 tagállamban végzett közvélemény-kutatás eredményeit szerdán hozták nyilvánosságra.

Ezek szerint az EU lakosságának 60 százaléka támogatta, hogy fegyvereket küldjenek Kijevnek. A halálos segély támogatása Lengyelországban volt a legmagasabb, ahol 84% szólalt fel mellette; a legalacsonyabb pedig Olaszországban, ahol mindössze 42% támogatta.

“Valójában Olaszország az egyetlen tagállam, ahol a polgárok többsége ellenzi a fegyverek szállítását” – mutatott rá a tanulmány.

Eközben a megkérdezettek 60 százaléka úgy vélte, hogy a Kijevbe irányuló fegyverszállítmányokat uniós mechanizmusokon keresztül kellene megszervezni, míg 54 százalékuk azt preferálta, hogy azokat a saját országuk bonyolítsa le.

Az Eupinions által májusban közzétett hasonló felmérés, amely a márciusi hangulatot tükrözte, azt mutatta, hogy a blokkban 64% támogatta a fegyverszállításokat.

Moszkva következetesen bírálta az Egyesült Államokat, az EU-t és néhány más országot a Kijevbe irányuló fegyverszállítások miatt, azzal érvelve, hogy azok csak meghosszabbították a harcokat, és növelték az Oroszország és a NATO közötti közvetlen konfrontáció kockázatát.

Az ukrán menekültek befogadásának támogatottsága március óta 5 százalékkal csökkent az EU-ban, és a felmérés szerint 81 százalékon állt. A legmagasabb ez az arány Németországban, Olaszországban és Spanyolországban volt (83%, 84%, illetve 90%), a legalacsonyabb pedig Lengyelországban (77%) és Franciaországban (76%).

Ukrajna nem sokkal a konfliktus kirobbanása után megkapta az EU tagjelölti státuszt, és a tagállamok lakosságának 66%-a mondta azt, hogy szívesen látná Kijev csatlakozását az unióhoz.

A válaszadókat arra is megkérték, hogy nevezzék meg azt az országot, amelyik szerintük az EU legmegbízhatóbb szövetségese, 77%-uk az Egyesült Államokat jelölte meg.

Ez is érdekelheti:  Két megállapodás született Svédország és Magyarország között

Ami a Brüsszel által Moszkva ellen bevezetett szankciók gazdasági következményeit illeti, az Eupinions rámutatott, hogy az uniós polgárok 46%-a nyilatkozott úgy, hogy személyes kilátásai negatívak a jövőre nézve, szemben a tavalyi év azonos időszakában mért 37%-kal.

Összességében a tanulmány szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy “az Oroszország által vívott háborúval szembeni védekezésben Ukrajnát támogató intézkedések továbbra is népszerűek” az EU-ban.

Orosz Hírek

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük