KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Spanyolország választ: Visszatérhet a hatalomba a Néppárt, de ehhez kelleni fog a bevándorlásellenes Vox is

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök gyakorlatilag előre menekült azzal, hogy már nyáron megtartják a decemberre tervezett választásokat. Jelenleg úgy tűnik, nem jön be a szocialista kormányfő „trükkje”, ugyanis a jobbközép Néppárt és a radikális Vox a közvélemény-kutatások szerint képes lesz legyőzni a baloldali szövetséget és koalíciós kormányt alakítani.

A tikkasztó hőség és a nyári szabadságolások árnyékában megrendezett voksolás kampányát leuralta a Santiago Abascal vezette bevándorlásellenes párt, melyet ugyan csak a negyedik helyen mérnek, ám a baloldal mindent megtesz annak érdekében, hogy a lehető legszélsőségesebbnek mutassa be, elijesztve ezzel a Néppárt mérsékelt szavazóit.

Előre hozott választásokat tartanak vasárnap Spanyolországban. Pedro Sánchez kormányfő azután oszlatta fel a parlamentet, hogy a május végi helyhatósági választásokon az országot koalícióban kormányzó pártok, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE), és az Együtt képesek vagyunk (Unidas Podemos) súlyos vereséget szenvedtek, elveszítve az irányítást a tartományok és nagyvárosok többségében. A miniszterelnök szerint szükséges, hogy a választók tisztázzák, milyen politikát várnak a kormánytól, és mely politikai erőknek kell az országot irányítani.

Valójában ugyanakkor arról lehet szó, hogy a Sánchez túlságosan is tartott a jobboldal megerősödésétől, és érezte, az idő nem neki dolgozik. Ezért nem állt érdekében megvárni az eredetileg decemberre kitűzött választásokat.

A kampány középpontjában a Vox állt

Az előre hozott választások nem jöttek jól az Alberto Núnez-Feijóo vezette konzervatív Néppártnak, valamint a radikális jobboldali Vox-nak, hiszen egyrészt támogatottságuk felívelőben volt, másrészt pedig még sokáig képesek lettek volna tematizálni a közbeszédet azzal, hogy a szocialista kormány elveszítette a kontrollt az ország felett a helyhatósági választásokon szenvedett súlyos vereség miatt.

A kampány egyik fő témája az, hogy

a felmérések szerint a Néppárt győzelme esetén sem volt képes egyedül kormányt alakítani, hanem szinte biztosan szövetségre kellene lépnie a bevándorlásellenes Voxszal, ami hosszú évtizedes tabukat döntene meg Spanyolországban.

A szocialisták természetesen rá is játszanak erre, lépten-nyomon igyekeznek azt hangsúlyozni, hogy már csak egy lépésre került a hatalom megszerzésétől a francóista hagyományokat őrző, megfogalmazásuk szerint szélsőséges párt. Ezt pedig kizárólag a választók tudják szerintük megakadályozni.

A választásokat megelőző miniszterelnök-jelölti televíziós vitában is a gazdaság helyzete mellett elsősorban a pártok közötti politikai együttműködés volt napirenden. Sánchez a vita során visszatérően bírálta a Néppártot a politikai palettán tőle jobbra elhelyezkedő Voxszal kötött együttműködései miatt több tartomány és helyi önkormányzat vezetésében. Szavai szerint a Vox választási programja 25 ponton megy szembe az alkotmánnyal. Alberto Núnez-Feijóo arról beszélt, hogy a kormányfő nem adhat leckét a paktumokról, mivel ő a baszk és a katalán szeparatistákkal működik együtt. „Ön hazudott a spanyoloknak, mert kegyelmet adott azoknak, akik megsértették az alkotmányt” – jelentette ki az elítélt, de végül kegyelemben részesített katalán függetlenségi politikusokra utalva.

Karakteres pártvezetők uralják a spanyol belpolitikát

Az 51 éves Pedro Sánchez volt az első politikus Spanyolországban, aki 2018-ban bizalmatlansági indítvány útján csavarta ki a hatalmat egy hivatalban lévő miniszterelnök kezéből, majd 2020 januárjában szűkösen, de átvészelt egy bizalmi szavazást, és megalakította a demokratikus Spanyolország első koalíciós kormányát. Az európai integráció szenvedélyes védelmezőjeként ismert Sánchez által képviselt kormányzási irányzatot bírálói „sanchismónak” nevezték el, és főként a hagyományokra és a tradicionális értékekre való érzéketlenséget, valamint a a progresszív agenda melletti következetes kiállást értik alatta.

Sánchez számos kritikát kapott az utóbbi időben bevándorláspolitikája miatt is. Sokak szerint a szocialista miniszterelnök arra ösztönzi a potenciális illegális bevándorlókat, hogy szerencsét próbáljanak, és útnak induljanak abban a reményben, hogy ők is könnyűszerrel tartózkodási engedélyt kapnak.

Alberto Núnez-Feijóo, a Néppárt vezetője a már említett televíziós vitát a spanyol közvélemény szerint visszafogott stílusával és logikus érvelésével egyértelműen megnyerte. A Spanyolország északnyugati részén, Galíciában született egykori köztisztviselő 2022 óta vezeti a konzervatívokat, és biztos kezű emberként szerzett magának hírnevet, hiszen a korábbi nemzeti egészségügyi szolgálat és a posta elnökeként is bizonyított.

A jogász végzettségű politikus eleddig kevéssé volt meghatározó szereplője a spanyol belpolitikának, ám a Néppárt gyengélkedésének idején képes volt úrrá lenni a pártban levő káoszon és sikeresen növelte annak népszerűségét, ma pedig már ők számítanak a vasárnapi választások legnagyobb esélyesének.

Érdekes még Perdo Abascal, a Vox vezetőjének személye is, hiszen jelen állás szerint a mérleg nyelvét jelenthetik számos kérdésben a Néppártnál markánsabb véleményt megfogalmazó jobboldaliak. A 2014-ben alapított pártot a kezdetektől fogva Abascal vezeti, gyakorlatilag ő maga építette fel azt. Gyakran kelt feltűnést woke-ellenes megnyilvánulásaival, valamint migrációkritikus nézeteivel. Amikor nemrég Franciaország szinte lángba borult egy migrációs-hátterű fiatal halála miatt, Abascal rögtön azzal vonta magára a figyelmet, hogy a mostaninál jóval szigorúbb bevándorlási politikát követelt.

Európát Európa-ellenes tömegek fenyegetik, akik nem hajlandók alkalmazkodni életmódunkhoz és törvényeinkhez” – mondta, majd hozzátette: „Európa nem fogadhat be több bevándorlót a muszlim országokból.”

A Vox aktív kapcsolatot tart fent az európai bevándorlás-ellenes pártokkal, a francia Nemzeti Összefogáson át Giorgia Meloni olasz miniszterelnök Olasz Testvérek nevű pártjáig. Meloni egyébként maga is támogatta a Vox választási kampányát, és többször is elismerően beszélt a párt elmúlt években mutatott teljesítményéről.

Számos komplikáció adódhat a szokatlan időpont miatt

Soha nem szavaztak még ilyen későn nyáron Spanyolországban, amikor a 37 millió választópolgárból legalább 10 millióan szabadságon vannak. Elképzelhető, hogy a voksolás a szavazóhelyiségekben is problémákat okoz, hiszen a nagy melegben vélhetően sokan akarják majd a korai órákban leadni szavazatukat, ami tumultuózus jelenetekhez vezethet. Ráadásul a számlálóbizottság tagjait a spanyolok sorsolásos rendszerben választják ki. A sorsoláson kiválasztott választópolgárokat akár egy évig terjedő börtönbüntetéssel is sújthatják, ha nem maradnak a szavazóhelyiségben a 12 órás nyitvatartás alatt.

Hasonló nehézségek alakulhatnak ki a postahivatalokban is, ahol várhatóan rekordszámú 3 millió választópolgár fog levélben szavazni. Bár a postai szolgálat ebben a hónapban 5500 plusz dolgozót vett fel, egyes helyeken még így is túlterheltség lehet jellemző.

Egyes vélemények szerint az időpont kijelölése tudatos húzás, egyfajta trükk volt a kormányfő részéről. „A miniszterelnök nagy mennyiségű levélszavazatot szeretne generálni, ami gyanakvásra ad okot. Sánchez hatalomra kerülése óta ugyanis az egyik közvetlen embere vette át a spanyolországi állami posta irányítását, és tudomásunk van olyan esetekről, amikor a levélszavazatok manipulálásával sértették meg a választási szabályokat” – fogalmazott júniusban a hirado.hu-nak Hermann Tertsch (ECR/Vox) spanyol jobboldali európai parlamenti képviselő.

A jobboldal vezet

A választások előtti utolsó, mértékadónak számító közvélemény-kutatások a Néppártnak 37,2 százalékos szavazatarányt és a legtöbb, 153–156 közötti mandátumot jelezték előre, míg a szocialisták a voksok 28,3 százalékával 106–109 mandátumra számíthatnak. Harmadik helyen juthat be az új törvényhozásba az újonnan alakult Sumar nevű formáció, amely a politikai palettán a szocialistáktól balra elhelyezkedő pártok többségét, köztük az eddigi kisebb koalíciós partner Unidas Podemost (Együtt képesek vagyunk) tömöríti. A Vox jelenleg 11,1 százalékon áll, amellyel 26–28 képviselőt szerezhet a választásokon.

Az eredmények alapján valószínűsíthető, hogy egy párt sem jut önálló, kormányzóképes többséghez, a jobboldali tömb két nagy pártja viszont együttműködéssel képes lehet többségi kormányt alakítani.

Elhúzódhat a kormányalakítás, akár hosszú ideig tartó bizonytalanság is jöhet

Ideális esetben szeptember közepén lehet új kormánya Spanyolországnak. A parlamentet csak augusztus 17-én hívják össze újra, és még ha az egyik blokk egyértelmű győzelmet is arat, akkor is át kell esnie a beiktatási eljáráson, amely magában foglalja a királynál tett látogatásokat, a partnerekkel való egyeztetéseket, valamint több parlamenti szavazást. Mindez egy rendkívül bonyolult, több hetet igénybe vevő folyamat.

Ha sem a baloldalnak, sem a jobboldalnak nem sikerül elegendő támogatást szereznie a kormányalakításhoz, Spanyolország akár hosszabb bizonytalansági időszak elé nézhet, miközben épp most vette át az Európai Unió Tanácsának soros elnöki feladatait.

hirado.hu

Kiemelt kép: Alberto Núnez Feijóo, az ellenzéki Spanyol Néppárt elnöke egy kampánygyűlésen. (Fotó: Andres Rodriguez/Europa Press via Getty Images)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: