KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Rekordmagasságban a német migrációellenes AfD népszerűsége

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A jobboldali radikális Alternatíva Németországért (AfD) párt a közvélemény-kutatások adatai alapján országosan a második legnépszerűbb politikai erővé nőtte ki magát, míg az ország keleti részén magasan vezet, és három tartományi szavazást is megnyerhet.

Az AfD országszerte 17–19 százalékos eredménnyel zárna, ha most tartanák a választásokat, ami rekordot jelent a párt számára. Mindezt úgy sikerült elérnie az AfD-nek, hogy 2021-es választásokon még csupán az ötödik helyen végzett a párt, amikor a szavazatok 10,3 százalékát szerezte meg – írja a Reuters.

A 2024-ben tartományi választásokat rendező keleti tartományokban, Türingiában, Szászországban és Brandenburgban az AfD első alkalommal áll a mérések alapján az első helyen, támogatottsága 23–28 százalék között alakul.

A párt támogatottsága utoljára 2018-ban járt hasonló magasságokban, amit akkor az európai migránsválság hatásaival magyaráztak. Ezúttal az AfD előretörése mögött a hárompárti kormánykoalícióban zajló belharcok állhatnak szakértők szerint.

A portál rámutat, hogy a radikális pártok Európa-szerte teret nyertek. Franciaországban a Nemzeti Tömörülés egyértelműen a második helyen áll, Olaszországban és Svédországban pedig már kormányon vannak a radikális jobboldali pártok.

Németországban az AfD – amely a német kormányt jelenleg elsősorban a bevándorlás félrekezelése, a magas infláció és a költséges zöldátállás miatt bírálja – felemelkedése „az ország náci múltja miatt” érdekes a Reuters szerint. A német szövetségi alkotmányvédelmi hivatal „szélsőségesnek” minősítette az AfD ifjúsági szervezetét, mondván, hogy az faji társadalomfelfogást propagál. Így például a szervezet nemzetfelfogása nem egyeztethető össze az alaptörvény által képviselt értelmezéssel, alkalmas a sajáttól elértőként érzékelt népcsoportok tagjainak kirekesztésére és a migrációs háttérű német állampolgárok másodrendű németekként kezelésére. A belföldi terrorelhárításért felelős szervezet vezetője azzal is megvádolta az Oroszország elleni szankciókat ellenző AfD-t, hogy segít az ukrajnai háborúval kapcsolatos orosz propaganda terjesztésében.

A legnagyobb német pártok gyakran hangsúlyozzák, hogy kizártnak tartják az együttműködést az AfD-vel, méghozzá azért, hogy távol tartsák azt a kormányrúdtól. Ám még ha ki is zárják a pártot a hatalomból, felemelkedése komoly átrendeződést eredményezett a német belpolitikában, ugyanis „elszívta” a szavazatokat más pártoktól, ezért azok sokkal komolyabb koalíciós kényszerbe kerültek országos és helyi szinten is.

Az AfD egyes kezdeményezései helyi szinten sokak szimpátiájával találkozott. Decemberben a CDU tagjai a szászországi Bautzen kisvárosban megszavazták az AfD javaslatát, amely egyes juttatások – például a nyelvtanfolyamok – csökkentésére irányult olyan migránsok esetében, akiknek elutasították a menedékkérelmét.

Az a dogmatikus berlini módszer, hogy az AfD-t mindenből ki kell rekeszteni, mondván, hogy mind nácik, teljesen helytelen

– mondta Matthias Grahl, a bautzeni kerületi tanács CDU-s vezetője.

A migráció témája egyre fontosabb kérdésnek számít a német politikában. A CDU-s Michael Kretschmer szászországi miniszterelnök a múlt héten úgy nyilatkozott, hogy a migránsok száma felfoghatatlanul nagy, és a befogadási rendszer szigorítását, valamint a segélyek mértékének csökkentését követelte. A CDU elnöke, Friederich Merz mindazonáltal elutasította, hogy közös nevezőre hozzák pártját az AfD-vel. Vasárnap azt mondta például, hogy a CDU retorikája semmiben sem hasonlít az AfD retorikájára.

Eközben Nancy Faeser belügyminiszter részben az AfD-t hibáztatta a bevándorlásellenes érzület erősödéséért, mely szerinte a migránsok elleni támadások számának növekedéséhez vezethet.

Reuters; hirado.hu

Kiemelt képen: Az Alternatíva Németországnak párt támogatói a kormány ellen tiltakoznak Berlinben, 2022. október 8-án. REUTERS/Christian Mang

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: