KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Milyen lesz Ukrajna a polgárháború után?

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
© Kollázs: Oroszország Hangja

Nagyobb lendületet vesz a polgárháború Ukrajnában, a kijevi junta hajthatatlansága nap mint nap csökkenti annak esélyét, hogy a problémát diplomáciai eszközökkel oldják meg. Ennek kapcsán felmerül a kérdés: van-e jövője Ukrajnának, mint államnak, vagy a polgárháború centrifugális ereje több független töredékre tépi szét az ukrán államot?

A kijevi hatóságok nem rendelkeznek a büntető akció befejezéséhez szükséges erőkkel és forrásokkal. Ha a hadsereg, a Nemzeti Gárda és a nyugati zsoldosok közös erővel nem foglalják el Szlovjanszkot és Kramatorszkot, amelynek lakossága alig több mint százezer, akkor olyan nagy városokban, mint Donyeck és Luganszk a sikeres ostrom valószínűsége szinte nullával egyenlő. Természetesen aknavetők és légierő alkalmazásával a földdel egyenlővé tehetik ezeket a városokat, de ebben az esetben külső beavatkozásra is kerülhet sor. Teljesen irreális dolog, hogy az ukrán hadsereg jelenlegi állapotában ellenőrzés alá veszi és kézben tartja Luhanszkot és Donyecket. Ugyanakkor a Novorosszija híveiből álló egységek tapasztalatot és erősebb fegyvereket szereznek, javítják a szervezést. Előbb vagy utóbb az új ukrán elnök kénytelen lesz tárgyalni a lázadók politikai szárnyával.

Egyelőre nem alakult ki konszenzus a Kijevvel tartandó tárgyalások formátumáról és céljáról. Egyesek támogatják a föderatív ország gondolatát, mások Ukrajnától történő teljes elszakadásért szállnak síkra. Egy dolog világos: a kiömlött vér és több száz áldozat után a polgári lakosság körében Délkelet-Ukrajna teljesen elfogadhatatlannak tekinti a jelenlegi egységes formátumú ukrán államiság fenntartását.

Ne feledjük el, hogy nem csak Novorosszija szeretne elhatárolódni az idegengyűlölő kijevi rendszertől. Az Ukrajnában élő magyarok örömmel és reménnyel fogadták Orbán Viktor magyar miniszterelnök nyilatkozatát a kárpátaljai magyarok autonómiájáról. Ezért logikus volt, hogy megjelent a nemzeti kulturális autonómiát kezdeményező csoport.

A kijevi junta forrásai kimerülőben vannak, és egy másik feszültségforrás megjelenése nagy csapást sújtana az ukrán hadsereg harci képességére. Bizonyos körülmények között Novorosszija és Kárpátalja is tárgyalhatna Kijevvel, és vagy nagyon széles autonómiát kaphatnák meg az új szövetségi struktúrában, vagy relizálhatnák azt a konföderációs modellt, amiben Bosznia és Hercegovina él.

http://hungarian.ruvr.ru/

NIF

 

0 thoughts on “Milyen lesz Ukrajna a polgárháború után?

  1. Afganisztán és Irak mintájára Ukrajna is beáll a sorba. Nemzetidegen urai lesznek az országnak – kizsákmányolás, nyomor, jogfosztottság. Időnként egy-egy elrettentő csapás – amilyeneket a NET-en látni pl. Irakról: egy-egy helikopter feltűnik időnként a város felett, amiből tüzet nyitnak „terroristákra” – azaz a hazafiakra, akik az elnyomás és az idegen hatalom ellen küzdenek.
    Az új ukrán „kormány” összetételéből, cselekedeteiből és intézkedéseiből már szépen körvonalazódik a nagyon-nagyon sötét jövő!
    Nagy Péter

Várjuk véleményét itt!

%d bloggers like this: