KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Megérkeztek Ukrajnába az első amerikai Abramsok

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Ukrajna megkapta a Washington által a télre ígért amerikai gyártmányú M1 Abrams harckocsik első tételét – közölte hétfőn Volodimir Zelenszkij elnök, megerősítve a New York Times korábbi hírét.

Zelenszkij a Telegramon azt írta, hogy az Abrams harckocsik “már Ukrajnában vannak, és készülnek megerősíteni dandárokat”, miközben köszönetet mondott Kijev szövetségeseinek a támogatásért.

A szállításról először a New York Times számolt be, amely két amerikai védelmi tisztviselőt idézve azt mondta, hogy a harckocsik “hónapokkal az eredeti becslések előtt” érkeztek Ukrajnába. A szállítmány a cikk szerint segítheti Kijevet az Oroszország elleni “ellentámadásban”, amely már több mint három hónapja tart, de nem sikerült eredményt elérnie.

Sem a Times forrásai, sem Zelenszkij nem akarták megmondani, hogy Ukrajna eddig hány Abrams harckocsit kapott. Augusztus végén a Politico arról számolt be, hogy az Egyesült Államok szeptember közepéig tíz tankot tervez leszállítani a Joe Biden elnök által január végén megígért 31 tankból.

Az a változat, amelyet Ukrajna mostantól harcban használhat majd, egy régebbi M1A1-es, amelyből hiányzik néhány fejlettebb funkció, de nagy páncéltörő képességű, szegényített urántartalmú lövedékekkel lesz felszerelve. A vitatott lőszerek azonban állítólag komoly egészségügyi kockázatot jelentenek, beleértve a rákot és a születési rendellenességeket.

Emellett Kirillo Budanov, az ukrán hírszerzési főigazgatóság vezetője a múlt héten azt javasolta, hogy az Abrams harckocsikat csak “nagyon speciális, jól kidolgozott” áttörési műveletekben kellene használni, és arra figyelmeztetett, hogy az orosz erők gyorsan kilövik őket, ha Kijev ilyen műveletekben használja azokat.

Kijev már bevetett a harctéren a Németország, illetve Nagy-Britannia által biztosított Leopard és Challenger harckocsikat, amelyek közül néhányat már el is vesztett a harcokban.

Oroszország többször figyelmeztette a Nyugatot, hogy az Ukrajnának szánt fegyverszállítmányok csak meghosszabbítják a konfliktust, de nem változtatnak a kimenetelén. Az Abrams-szállítmányokat kommentálva Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtótitkára az év elején megjegyezte, hogy a nyugati országok drasztikusan túlbecsülik a harckocsik hatását a konfliktusra, hozzátéve, hogy a fegyverek “elégnek, mint az összes többi”.

Ez is érdekelheti:  Van-e helye az unióban egy terrorállamnak?

Orosz Hírek

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük