KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Lengyelországban börtönbüntetésre ítéltek egy férfit, aki együtt akart működni a fehérorosz hírszerzéssel

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Másfél éves szabadságvesztésre ítélt a varsói kerületi bíróság egy lengyel férfit, aki együtt akart működni a fehérorosz hírszerzéssel – jelentette kedden a lengyel közszolgálati hírtelevízió (TVP Info).

Karol Borchólski, a lengyel állami ügyészség sajtóosztályának munkatársa a hírtévével közölte: a vád lőszerek engedély nélküli birtoklására is vonatkozott. Borchólski nem tett említést arról, az ítélet jogerős-e.

Az elítélt Grzegorz M.-t a lengyel belbiztonsági ügynökség (ABW) 2021 októberében tartóztatta le.

A férfit a fehérorosz titkosszolgálat, a KDB javára folytatott kémkedéssel gyanúsították meg. A TVP Info akkor közölte: Grzegorz M. maga kereste a kapcsolatot a fehérorosz hírszerzéssel. 2020 szeptemberében a nyugat-fehéroroszországi Grodno (Hrodna) városában a KDB irodájában jelentkezett, felajánlva az együttműködést.

Kémkedési terveit és lengyelországi kapcsolatait Grzegorz M. később egy lengyel ABW-tiszt előtt fedte fel, aki a KDB munkatársaként mutatkozott be neki.

Grzegorz M. éveken át a lengyel rendvédelmi erőknél dolgozott. A szocializmus idején, 1981-től (a lengyelországi hadiállapot évétől) tagja volt a különleges belügyi alakulatoknak (ZOMO), ezt követően a népi milíciánál, vagyis a Lengyel Népköztársaság rendőrségénél szolgált, később, egészen 1999-ig pedig a rendőrségnél. 2001-ben nyugalmazták, akkor a lengyel határőrség főtörzsőrmestere volt.

 

Kiemelt kép: PAP / Mateusz Marek

Ez is érdekelheti:  Szijjártó Péter: a Mercedes beruházásai nyomán hazánk legnagyobb kapacitású autógyára jön létre

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük