TÁMADÁS A TURULUNK ELLEN - NYÍLT LEVÉL AZ ÚJ HEGYVIDÉKI POLGÁRMESTERNEK
     

KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Kína nem vesz részt a svájci „békekonferencián”

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Peking nem vesz részt a június közepén Svájcban megrendezendő ukrajnai békekonferencián – jelentette a Reuters. Kína állítólag azért utasította vissza a meghívást, mert nem teljesült az a feltétel, hogy Oroszország is meghívott legyen.

A konferenciát június 15-16-án tartják a Luzern melletti Burgenstock Resortban. Több mint 160 országot hívtak meg, köztük a G7, a G20, a BRICS és az EU tagjait. Olaf Scholz német kancellár és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök is megerősítette  részvételét.

Moszkva nem kapott meghívást, bár kijelentette, hogy akkor sem venne részt, ha meghívnák, azzal érvelve, hogy a csúcstalálkozó Vlagyimir Zelenszkij ukrán vezető úgynevezett „békeformulájáról” fog szólni. A tízpontos kezdeményezés azt követeli, hogy Moszkva vonuljon ki minden olyan területről, amelyet Kijev sajátjának tekint, és hogy állítsanak fel egy bíróságot, amely vádat emel háborús bűnökkel vádolt orosz tisztviselők ellen. Moszkva elutasította a kezdeményezést, és „a valóságtól elrugaszkodottnak” nevezve azt.

Csütörtökön Mao Ning kínai külügyminisztériumi szóvivő azt mondta, Peking bátorít minden olyan erőfeszítést, amely az ukrajnai konfliktus békés rendezését eredményezi. Kína „támogatni fogja a megfelelő időpontban megtartott nemzetközi békekonferenciát, amelyet mind Oroszország, mind Ukrajna elismer, és amelyen minden fél egyenlő feltételek mellett vesz részt, valamint tisztességesen megvitatják az összes béketervet” – mondta. Peking kész fenntartani a nemzetközi közösséggel folytatott párbeszédet a válság diplomáciai megoldásának szorgalmazásáról – tette hozzá a szóvivő.

A múlt héten Zelenszkij azt mondta, hogy Oroszországnak nem lehet jelen a csúcstalálkozón, mert akkor más országok támogatását is megszerezhetné, és kersztül húzná Kijev céljait. A résztvevőknek Oroszország nélkül kellene kidolgozniuk egy tervet, majd azt közvetítőkön keresztül átadniuk Moszkvának – hangsúlyozta Zelenszkij.

Moszkva szerint Svájc alkalmatlan arra, hogy közvetítsen a béketörekvésekben, mivel már nem tekinthető semlegesnek, ugyanis „semlegesből nyíltan ellenségessé vált”, miután 2022-ben részt vett az Oroszország elleni szankciókban.

Ez is érdekelheti:  Ukrán katonai teherautó törte át a magyar-ukrán határt

„Ez a konferencia teljesen kilátástalan” – nyilatkozta a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov a hét elején hozzátéve, hogy „összejönni és komolyan megvitatni az ukrajnai konfliktust a mi [Oroszország] részvételünk nélkül teljesen abszurd”.

Más államok mellett a hírek szerint több BRICS-állam – köztük Brazília és Dél-Afrika – vezetője sem lesz jelen az eseményen, ahol az USA elnöke sem képviselteti magát.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt kép: illusztráció / Getty Images

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük