KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Kína elfordulása miatt aggódnak az európai vezetők, sorra veszik a repülőjegyeket Pekingbe

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Egyre több európai vezető aggódik amiatt, hogy Kína túlságosan Oroszország pártjára áll – írja a Politico.

Kína Nyugattól való elfordulása miatt terjed az aggodalom az európai vezetők körében – írja a Politico. A portál szerint egy brüsszeli csúcson több politikus is figyelmeztetett arra, hogy Kína és Oroszország szorosabb szövetsége még mélyebb válságba taszíthatja a világot.

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök a napokban Pekingbe utazik tárgyalásokra, őt pedig Emmanuel Macron francia elnök követi, aki április 4-én indul a kínai fővárosba. Minderre azok után került sor, hogy Hszi Csin-ping kínai vezető többnapos látogatásra érkezett Moszkvába, hogy hosszasan tárgyaljon Vlagyimir Putyinnal a két ország szövetségének alakulásáról és a világpolitikáról.

A Politico úgy tudja, Macron a színfalak mögött azt sürgette európai kollégáitól, hogy fokozzák erőfeszítéseiket a kínai-orosz egymásra találás mérséklésére.

A portál szerint Európa számára nagyon nagy a tét a geopolitikai dinamikák változása idején. Kína és Oroszország szilárdabb szövetsége azzal a veszéllyel jár, hogy az ukrajnai háború a NATO, valamint Kína és Oroszország közötti konfliktussá eszkalálódhat.

Forró a helyzet Tajvan körül is, ami kapcsán egyre többen tartanak egy Kína és Egyesült Államok közötti háborútól. Eközben a nyugati világban egyre nagyobb nyomás van például a TikTokhoz hasonló kínai cégeken, illetve bármilyen nyugati-kínai együttműködésen.

Krišjānis Kariņš lett vezető úgy fogalmazott: Hszi és Putyin találkozó „szemfelnyitó” volt Európa számára. Hozzátette: Kína már nem csak közvetítőként, hanem Oroszország mellett lép fel, ami nehézséget okoz az európaiak számára.

Mandiner

A kiemelt kép illusztráció. A képen: Hszi Csin-ping kínai elnök (j) fogadja orosz hivatali partnerét, Vlagyimir Putyint Pekingben 2022. február 4-én. Putyin a 2022-es pekingi téli olimpia hivatalos megnyitójára érkezett a kínai fővárosba. (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Alekszej Druzsinyin)

Ez is érdekelheti:  Az oroszok ismét jelentős támadást intéztek az ukrán energetikai létesítmények és az ukrán fegyveres erők ellen

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük