KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Íme a szoclibek elvárásai Von der Leyentől

Ezt kell teljesítenie a Bizottság elnökének a támogatásuk elnyeréséhez.

A héten állítja össze „kívánságlistáját” a Néppárt, a Szocialisták és Demokraták (S&D), valamint a liberális Renew Europe képviselőcsoport a 2024-2029-es ciklusra vonatkozóan – számolt be róla az Euractiv. Ezek a listák képezik majd az alapját a három képviselőcsoport és Ursula von der Leyen tárgyalásainak. A listában a képviselőcsoportok azt gyűjtik össze, hogy milyen döntéseket várnak az uniós szervek következő ötéves ciklusában.

Az Euracitv által látott lista a portál szerint arról árulkodik, hogy a képviselőcsoportoknak számos kulcsfontosságú kérdésben eltérőek az álláspontjaik.

Ez igencsak megnehezíti Von der Leyen dolgát, aki azon dolgozik, hogy még a július 18-án esedékes „megerősítő szavazás” előtt elkészítse politikai programját.

Valószínűleg éppen ezért igyekszik megkeresni más pártcsaládokat is von der Leyen, hogy ezáltal biztosítsa magának a megválasztásához szükséges 361 szavazatot az Európai Parlamentben. Arról korábban mi is beszámoltunk, hogy a bizottság elnöke a Zöldeknek udvarol.

Az Euractiv azt is összegyűjtötte, hogy a három képviselőcsoport listája jelenleg milyen prioritásokat tartalmaz.

Mezőgazdaság

A képviselőcsoportok álláspontjai az agráriumot illetően meglehetősen eltérők, különösen a „környezetvédelem” tekintetében. Abban viszont egyetértenek, hogy tenni kell a gazdák méltányos díjazása érdekében, valamint vissza kell szorítani a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokat.

Energia, környezetvédelem, közlekedés

A három csoport mindegyike azt szeretné, ha nagyobb hangsúlyt kapna az energiaellátás biztonsága, és mindannyian egyetértenek a klímacélokkal is. Az Európai Néppárt és a Renew azonban az energetikai átmenet ipari hatásait hangsúlyozza, míg az S&D a kapcsolódó társadalmi költségek mérséklésére összpontosít.

Az Európai Néppárt szeretné felülvizsgálni az új, belső égésű motorral hajtott személygépkocsik 2035-ös de facto tilalmát. Hasonlóképpen, az EPP az erdőirtásról szóló rendelet elhalasztását szeretné.

Gazdaság

Az S&D cselekvési terve itt nagymértékben eltér a többiekétől. Az S&D azt kéri, minden uniós kiadáshoz csatoljanak egy „szociális záradékot”, ami szöges ellentétben áll a néppártiak által szorgalmazott versenyképességi „feltételrendszerrel”. Az S&D továbbá a „gazdagok” megadóztatását is kiemelte prioritásként kezeli. A Renew az „uniós szintű jogharmonizációra” fekteti hangsúlyt, valamint azt szorgalmazza, hogy bővítsék az unió saját bevételeinek a forrásait.

Ez is érdekelheti:  Erről tárgyal Angliában Orbán Viktor, Zelenszkij is ott lesz

Külpolitika és védelem

Miközben a három képviselőcsoport egyértelműen hangsúlyozza a biztonság és a védelem fontosságát a következő ciklusban, eltérően vélekednek arról, hogy miként finanszírozzák ezeket a törekvéseket.

Abban viszont egyetértenek, hogy az Ukrajnának nyújtott támogatás kulcsfontosságú.

A Renew továbbá a leghatározottabban kiáll amellett is, hogy „az EU valamennyi külügyi hatáskörét teljes mértékben össze kell hangolni”. 

Migráció

A migráció kérdésében mind a Renew, mind az S&D hangsúlyozza az EU migrációs politikájának „humánus megközelítését”, új jogi utakkal, amelyek biztosítják, hogy a „szakképzett munkaerő” eljusson a kontinensre, és elutasítják a menekültügyi eljárások kiszervezését az unión kívülre.

Az EPP új migrációs megállapodásokat szeretne kötni Malival, Nigerrel, Csáddal, Nigériával és Etiópiával, valamint új jogszabályokkal gyorsítaná fel a kiutasításokat. A Renew és az EPP egyaránt a Frontex, az EU határvédelmi ügynökségének megerősítését szorgalmazza.

Van egyáltalán értelme a programoknak? 

A listán végignézve viszont árulkodó, hogy bár a képviselőcsoportok többször is említik a versenyképességet mint prioritást,

a technológia programpont egyik pártnál sem szerepel kiemelkedő helyen.

Azt is érdemes felidézni, hogy az Európai Néppárt hiába próbálja magát a baloldaltól picit jobbra pozícionálni, már régen bebizonyosodott, hogy az összes lényeges kérdésben a baloldallal ért egyet a frakció.

Mandiner

 

Kiemelt képen: Ursula von der Leyen / Fotó: DIEGO RAVIER / HANS LUCAS / HANS LUCAS VIA AFP

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük