KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Hogy pontosan megértsük a Koszovóban tegnap történteket – Szerbia amerikai nagykövete a Twitteren összegzett

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Marko Djuric, Szerbia amerikai nagykövete a Twitteren foglalta össze kronológiailag a tegnap Koszovóban történteket. Ez egy kicsit másként mutatja be az eseményeket, mint ahogyan az EU-s hírforrások teszik.

A tegnapi észak-koszovói események összegzése: 52 szerb nemzetiségű személy került kórházba, akik közül az egyik, Dragisa Galjak az életéért küzd, 41 sebesült KFOR-tag, akik közül hárman súlyosan sérültek, és négy letartóztatott szerb – közölte Szerbia amerikai nagykövete a Twitteren.

Djurić Twitter-bejegyzésében összegezte teljes terjedelmében a tegnapi eseményeket:

„A mai észak-koszovói események kronológiája (2023.05.29. – szerk.):

– Hajnali 5:30: Leposavic úgynevezett „polgármestere”, akit a Kurti rendelt ki, és akinek nincs semmilyen legitimitása, mivel egy érvénytelen választáson „választották meg” (a szerb többségű észak-koszovói régióban* mindössze 3,39%-os volt a részvételi arány), Kurti különleges rendőrségének erősen felfegyverzett kíséretével belépett Leposavicban az önkormányzat épületébe.

– A KFOR szögesdróttal és kordonokkal kerítette el az összes észak-koszovói önkormányzati épületet.

– Reggel 7 óra: Koszovói szerb civilek gyűltek össze a zvecani, zubin potoki és leposavici önkormányzati épületek előtt, hogy kifejezzék elégedetlenségüket az illegitim, Kurti által beiktatott „polgármesterek” illegális bevonulása miatt a szerb többségű területeket képviselő önkormányzati épületekbe.

– A korábbi kifejezett biztosítékok és garanciák ellenére a KFOR nem védte meg a szerbeket, és nem akadályozta meg ezen önkormányzati épületek törvénytelen és erőszakos elfoglalását.

– Kurti LVV pártjának törvénytelen albán „polgármestere” elutasította, hogy részt vegyen egy találkozón Jeff Hovenier amerikai nagykövettel.

– A legnagyobb szerb megmozdulás a zvecani önkormányzati épület előtt zajlott. Reggel a KFOR átengedte a helyi hatóságok szerb nemzetiségű alkalmazottainak egy csoportját az önkormányzat épületéhez. A kurti különleges rendőrség azonban közbelépett, könnygázzal és erőszakkal akadályozta meg a belépésüket.

– A kurti különleges rendőrség két járművét körülvették az összegyűlt szerbek, akik békésen, erőszakos cselekmények nélkül kitűzték a járművekre a szerb zászlót és szimbólumokat.

– A KFOR képviselői és az összegyűlt szerbek között tárgyalások kezdődtek. Dragisa Milovicot, egy orvost, a szerb közösség nagy tekintélyű személyiségét jelölték ki, hogy tárgyaljon a szerbek nevében.

– A szerbek javasolták a kurti különrendőrség leváltását és a törvénytelen és törvénytelenül beiktatott kurti „polgármesterek” azonnali eltávolítását az önkormányzati épületekből. A szerbek beleegyeztek, hogy a KFOR-erők maradjanak a helyükön. A KFOR kelet-koszovói régióért felelős parancsnoka tudomásul vette és tudomásul vette ezeket a kéréseket.

– Ezt követően a KFOR arra kérte a szerbeket, hogy fogadják el, hogy Kurti különleges rendőri járműveit, amelyeket korábban a szerbek körülvettek, a KFOR-vonal mögé helyezzék át. A szerbek azonban elutasították ezt a kérést.

– Az elutasítást követően a KFOR erőszakos akciót indított a fegyvertelenül ülő szerb civilek ellen, erőszakot alkalmazva és súlyos sérüléseket okozva. Az egyik szerb képviselő, Dragisa Milovic, a helyi kórház igazgatóhelyettese súlyos sérüléseket szenvedett, és kórházi kezelésre szorult. A KFOR sokkolóbombákat és könnygázt vetett be, amire néhány civil reagált, akik puszta kézzel fizikai összecsapásokba keveredtek az erősen felfegyverzett KFOR-erőkkel.

– A kurti különleges rendőrség egyik tagja szándékosan és hidegvérrel leadott több lövést egy Kalasnyikov gépkarabélyból az összegyűlt szerbek irányába, és Dragisa Galjakot hátulról kétszer is eltalálta, ami súlyos sérüléseket okozott. Ez feltüzelte az összegyűlt szerbeket, akik puszta kézzel és kövekkel vágtak vissza a jelenlévő fegyveres erőkkel szemben.

– Kurti különleges rendőrei által idehozott mesterlövészpuskákat láttak több helyen is, amelyeket az összegyűlt szerbekre irányítottak.

Súlyos sérülések:

– Három személy súlyos sérüléseket szenvedett, köztük Dragisa Galjak (50), akit kétszer lőttek meg, és jelenleg az életéért küzd.

– A KFOR 41 tagja sérült meg, főként a magyar és az olasz kontingens tagjai, közülük hárman súlyos sérüléseket szenvedtek.

– Nebojsa Lezovicot, Rados Petrovicot, Srecko Vitkovicot és Dusan Abrenovicot letartóztatták, és folyamatban vannak a KFOR-ral folytatott tárgyalások a szabadon bocsátásuk érdekében.”

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt kép: Kosovo Online

One thought on “Hogy pontosan megértsük a Koszovóban tegnap történteket – Szerbia amerikai nagykövete a Twitteren összegzett

  1. Hogy miért csinálta azt, hogy Szerbiából „kivágva” egy területet az albánoknak adott? nagyon egyszerű! Osztd meg és uralkod! És amíg a szerbek el vannak foglalava az albánok túlkapásaitól, addig nem nagyon figyelnek másra, pl. hogy mit terveznek Oroszországgal. Na meg Ukrajnán kívül még egy lehetséges hadszintér Szerbia Oroszország megtámadásásval kapcsolatban.

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: