KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Fél évszázados bolgár mese: lemondott az újságíróból lett magyar kapitány

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A magyar labdarúgó-válogatott fél évszázada, egészen pontosan 1971-ben kapott ki először Bulgáriától tétmérkőzésen, ami után az akkori szövetségi kapitány, Hoffer József bejelentette a lemondását. Voltak idők, amikor esélytelennek számítottunk Bulgária ellen, mostanra fordult a kocka. Ne feledjük, a Rossi-csapat felemelkedésének éppen a Bulgária elleni, idegenbeli siker volt az egyik jelentős állomása.

A magyar labdarúgó-válogatott 1971. május 19-én súlyos, 3-0-s vereség szenvedett Bulgáriától Szófiában. A magyar futball az 1969-es marseille-i kudarccal – válogatottunk a csehszlovákoktól elszenvedett vereséggel nem jutott ki az 1970-es világbajnokságra – leszálló ágba került, ám a csapatot olyan klasszisok alkották, mint például Albert Flórián, Kocsis Lajos, Fazekas László. A magyar válogatott tétmérkőzésen korábban mindig legyőzte Bulgáriát, a kiütéses vereség körülményei pontosan árulkodnak az akkori fejetlenségről. Ma már különösen megmosolygtató, hogy a marseille-i kudarc után a Magyar Labdarúgó-szövetség vezetői arra a következtetésre jutottak, nincs szükség főállású kapitányra, így került a válogatott élére a Magyar Távirati Iroda sportrovat-vezetője, Hoffer József. Hoffer újságíróként tanúja lehetett már jó néhány kínos helyzetnek, így a szófiai vereség után is tudta, mi a teendő.

Hoffer József gyorsan levonta a következtetéseket

– Minden tekintetben jobbak voltak a bolgár labdarúgók. Ezek után bizonyos következtetéseket le kell vonnunk – nyilatkozta a Nemzeti Sport elődjének, a Népsportnak a találkozó után, miként azt múltidéző írásában az Origó feleleveníti. Majd azokat a bizonyos következtetéseket azon nyomban le is vonta: saját maga fogalmazta meg és adta ki a távirati irodának a lemondását.

A történet különös folytatása, hogy ezután ismét Illovszky Rudolf vette át a csapatot, amely a franciák elleni idegenbeli sikerrel, majd idehaza a bolgároknak visszavágva kijutott az akkor csupán négy csapat részvételével megrendezett 1972-es Európa-bajnokságra.

Szófián keresztül vezetett az út az Eb-re

1972 után 44 évet kellett várni arra, hogy a magyar válogatott ismét Európa-bajnokságon szerepelhessen. 2016 után aztán a 2020-as (2021-ben megrendezett) Eb-re is kijutottunk. Az oda vezető út egyik fontos állomása a Bulgária elleni siker volt 2020 őszén. A magyar válogatott egyenes úton lemaradt az Eb-ről, de a Nemzetek Ligáján keresztül a pótselejtezőbe bekerült, s az Izland elleni felejthetetlen siker előtt 3-1-re nyert Szófiában. Marco Rossi csillaga akkoriban kezdett felragyogni. Ezt a győzelmet követte néhány nap múlva a belgrádi siker Könyves Norbert góljával, majd az Izland elleni fordítás, Szoboszlai csodás szólója és gólja.

Ez is érdekelheti:  Floridában találkozhat Orbán és Trump?

A bolgár labdarúgás az elmúlt három évben egyre lejjebb süllyedt, a magyar viszont tovább emelkedett. Márciusban a magyar válogatott nagyon simán nyert a Puskás Arénában 3-0-ra. Ez alapján nincs okunk félni, de persze Szófiában nem magától értődő a győzelem. Pláne az ismert előzmények, a bolgárok szerencsétlenkedése után. Mégis bízzunk benne, hogy már Szófiában meglesz a továbbjutás, s vasárnap Montenegró ellen gálameccset játszik Marco Rossi csapata.

Magyar Nemzet

Kiemelt kép: Szoboszlai Dominik a tavasszal hatalmas gólt rúgott (Mirkó István – Magyar Nemzet)

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük