KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Ez nem vicc: Azt kutatják Norvégiában, rasszista-e a fehér festék

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A norvég kormány félmilliárd forintnyi közpénzből kutatja, rasszista-e a fehér festék

Energiaválság ide, inflációs spirál oda, az igazán fontos dolgokra ilyen körülmények között is jut pénz Norvégiában.

Norvégia egyik vezető felsőoktatási intézménye, a Bergeni Egyetem átfogó tanulmánysorozatot indított annak kiderítése érdekében, hogy a fehér festék XX. századi elterjedése milyen szerepet játszott a fehér emberek felsőbbrendűségtudatának kialakulásában. A Norvégia hogyan változtatta fehérré a világot (How Norway Made the World Whiter – NorWhite) című projekthez szükséges anyagi forrásokat több festékgyártó norvég vállalat, valamint az állami Norvég Kutatási Tanács bocsájtotta az egyetem rendelkezésére. Az utóbbi egészen pontosan 12 millió korona finanszírozási támogatást, magyarán közpénzt biztosított a számára – írja a helyi hírekre hivatkozva a New York Post online kiadása.

A kutatás fókuszában a titán-dioxid hozzáadásával készülő, úgynevezett titánfehér festék áll majd. Ezt a festékárnyalatot norvég tudósok fejlesztették ki a XX. század első éveiben, majd 1916-ban a norvég Titan Co. AS festékgyártó vállalat kezdte meg a világon elsőként a tömegtermelését. Ebből a történelmi tényből vezetik le a tanulmány szerzői azt a prekoncepciót, hogy Norvégia fontos szerepet játszott abban, hogy a fehér egy vezető festékszínné váljon a világon – ami feltételezésük szerint hozzájárulhatott a rasszizmus elterjedéséhez is.

A projekt alapvetően két előfeltevésre épül: egyrészt a fehérség nem csupán kulturális és társadalmi állapot, amely a bőrszínhez, a kiváltságokhoz és a szisztematikus kirekesztéshez kötődik, hanem mindenhol anyagi formát ölt körülöttünk. Másodszor, nem lehet megérteni a fehér szín materializálódását anélkül, hogy ne értenénk meg magának a színnek a társadalmi, technológiai és esztétikai összefüggéseit. Tehát azt, milyen hatással volt a fehér színárnyalat a rasszizmus elterjedéséhez – olvasható a kutatás rövid leírásában.

A tanulmány szerzői külön kiemelték, hogy a titán-dioxid a mindennapi élet része, és többek között élelmiszerekben, papírokban, tetoválásokban, szintetikus textíliákban, kozmetikumokban és még sok másban használják. A vegyülettel készült fehér festék azonban kiemelkedik ezek sorából, az ugyanis megváltoztatta az ország, sőt, az egész világ építészeti esztétikáját a világosabb, átlátszatlanabb színek révén, a kutatás célja pedig a történelmi történetek feltárása ezzel kapcsolatban. Valamint az, hogy kritikusan és vizuálisan vizsgálja a norvég technológiatörténet egy összetett és feltáratlan részének kulturális és esztétikai előfeltételeit, amely – ahogyan a projekt állítja: „fehérebbé tette a világot”.

Ez is érdekelheti:  Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

(Ripost)

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük